A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A Food truck üzemeltetők egyik legfontosabb feladata az élelmiszerbiztonság megteremtése és fenntartása – hívja fel figyelmünket a NÉBIH. Az időszakosan üzemelő food truckoknál a szezont a HACCP rendszer felülvizsgálatával, szükség szerinti módosításával érdemes kezdeni. 

Az ellenőrzések során a hatóság kiemelten nézi, hogy a HACCP dokumentumokat naprakészen vezetik-e a büfékocsik üzemeltetői. Ilyen irat például a hűtőterek hőmérséklet ellenőrzési lapja, a takarítási, fertőtlenítési lap vagy  az alapanyagok számlái, melyek a nyomonkövetés alapdokumentumai.

Csakis érvényes egészségügyi kiskönyvvel rendelkező dolgozókat foglalkoztassunk, akiket még a munkába állás előtt kiképzünk az élelmiszerbiztonsági alapokról. A raktározástól az előkészítésen át a kiszolgálásig fokozottan ügyeljünk a hűtési láncra, annak folytonossága ne szakadjon meg! Csak olyan mennyiségben készítsünk ételt, amit megfelelően tudunk tárolni, és nem okoz gondot megfelelő hőfokon tárolni. A termékeket védeni kell a portól, az időjárási helyzetektől és a fogyasztók általi szennyezésektől.

A kis munkaterület miatt különösen fontos a keresztszennyeződések elkerülése. A félkész- és késztermékeket elkülönítetten tároljuk, az eszközöket rendeltetésszerűen használjuk, és a személyi higiéniás szabályokat is tartsuk be (pl. kézmosás). A fogyasztói pultot tartsuk tisztán – figyelmeztet a NÉBIH.

A hatóság azt is tanácsolja, hogy készítsünk vészforgatókönyvet az olyan váratlan eseményekre, mint az áramszünet vagy vízhiány. A büfékocsikra vonatkozó szabályokról  részletesen olvashatunk a Vendéglátás és Étkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlata Útmutatóban: bit.ly/ételhigiéniaijogyakorlatok

Forrás: NÉBIH