A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Állandó rovatunkban, a szakértői kérdezz-felelekben a turisztika, vendéglátás területén dolgozó szakemberek tesznek fel a szakmát érintő kérdéseket egymásnak. Áprilisban, aki válaszol és kérdez: dr. Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke. 

Ehavi kérdésünk: Várható-e, hogy még egyszer leülnek a magánszállásadókkal tárgyalni a minősítési kritériumok finomításáról?

Dr. Mörk László, a Magánszállásadók Országos Szövetsége elnöke eredetileg Könnyid Lászlónak, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus­szakmai vezérigazgató-helyettesnek tette fel a fenti kérdést. Az MTÜ Sajtóosztálya szerint azonban a szervezetük inkább a szabályozásért felel, ezért a kérdésre dr. Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke válaszol.

– A magánszálláshelyek minősítési rendszerét a Magyar Szállodaszövetség Szolgáltató Kft. készítette el, de a munkába bevontuk a Magánszállásadók Országos Szövetségét (MOSZ), a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségét (FATOSZ), szálláshely-üzemeltetőket és a terület szak­értőit is. A minősítési szempontrendszer kialakításakor a hazai tapasztalatokon felül figyelembe vettük a legjobb külföldi gyakorlatokat is Ausztriából, Németországból, Svájcból, Franciaországból, illetve a Benelux és Skandináv országokból. Ennek eredményeként állt össze a jelenlegi minősítési rendszer. 

Olyan szempontrendszer kialakítása volt a célunk, ami objektív, transzparens, ösztönző hatású, a termékre és a kínált szolgáltatások minőségére irányul és tartalmazza az ellenőrizhetőség garanciáit is.

A magánszállások minősítését a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület végzi (szallashelyminosites.hu). Ha a minősítések során azt fogjuk tapasztalni, hogy szükséges változtatni a jelenlegi szempontrendszeren, akkor majd megtörténhet a rendszer további finomítása.

Krivács Andrástól, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség elnökétől kérdezem: 

Milyen megoldási módokat javasol arra, hogy a magyar termelői alapanyagok minél gyorsabban és hatékonyabban jussanak el az éttermek konyháiba, illetve a vendégek asztalára?”

Őri András