A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A csapból is az folyik, hogy nyáron kilométeres sorok kígyóztak az éttermek, büfék előtt, és dugig voltak a szálláshelyek. Persze ez sem volt mindenhol így. De még ha valóban minden idők legjobb nyara lett is volna az idei, 3 erős hónap nem lesz elég ahhoz, hogy a 2020-as és 2021-es éveket is kárpótolja. Küzdünk a munkaerőhiánnyal, a magas bérigényekkel, a nyakunkon pedig folyamatosan ott ül a bizonytalanság, igyekszünk tartalékolni, de közben fejleszteni is. Lássuk, mit gondolnak a “bajtársaink”, akik még nem hagyták el a süllyedő hajót!

– Optimista vagyok, hiszen apartmanjaink végig teltházasak voltak, és az éttermünk is szépen futott a nyitástól kezdődően – számol be a nyári tapasztalatokról Kovács Tamás, a Vas megyei Szlovén Mintagazdaság vezetője. Tapasztalatai szerint a forgalom ugyanakkora volt, mint korábban, például 2019-ben. Külön akciókat nem hirdettek a vendégek csábítására, viszont a visszatérőknek kedvezményeket adnak.

Godó János, a Peti Csárda vezetője is hasonló véleményen van: – Erős volt a nyár és jól zajlott a nyitás is. Május 28-án lehetett nyitni, május 29-én már esküvő volt – mondja örömmel a hangjában. Nyáron is sok elviteles étel volt, jóval több, mint amit korábban megszoktak. Főként hétvégéken fordult elő, hogy 40-50-et rendeltek. A gond az, hogy a csárda hétköznapokon még most is nagyon gyenge. Pedig megpróbáltak újítani is: többet költöttek reklámokra, és az elviteles szállításnál kis ajándékokkal is kedveskedtek a rendelőknek.

Mindkét tulajdonos számára fontos volt, hogy megtartsák az embereiket. Mint mondják, állandó, jól bevált munkaerővel dolgoznak, de persze náluk is vannak beugrós munkatársak. – Minden évben adunk béremelést a dolgozóknak, ez idén sem maradt el – mondja Kovács Tamás. – Nem azért, hogy megtartsuk a kollégákat, nálunk ez alap dolog. 

A nehéz időket mindkét helyen átcsoportosításokkal vészelték át, szerencséjükre ők más területeken is tevékenykednek. – Ha csak csárda lettem volna, akkor nem biztos, hogy mindenkit meg tudtam volna tartani. Nálunk ez különösen nehéz, mert sokan a kezdetektől, azaz 30-35 éve velünk dolgoznak – teszi hozzá Godó János. 

A jövő persze bizonytalan. – Vagy így, vagy úgy, csak lakat ne legyen – mondja Tamás. Őket nem igazán érintené, ha a határokon lennének korlátozások, hiszen a vendégeik java része magyar. – A védettségi igazolvány kötelezővé tételére számítunk, de a vendégeink kb. 90%-ának van, így ez minket nem zavarna – jegyzi meg. Véleménye szerint a legrosszabb forgatókönyv esetén az ágazati bértámogatás jelenthetné a legnagyobb segítséget.

A Peti Csárdánál remélik, hogy legalább kisebb rendezvények lehetnek majd, akár korlátozásokkal. – Arra számítunk, hogy visszakerülnek a maszkok, újra védettségi igazolványt kell kérnünk, vagy ha nem, akkor az oltottakat távolabb kell majd leültetnünk. A külföldi vendégek fogadása még rejtély – gondolja János. Szerinte az ágazati bértámogatás jó volt, de csak arra volt elég, hogy a tartalékokból csak egy keveset éljenek fel. 

„Nekünk idén nem volt erős nyarunk”

Több, általunk megkérdezett szálláshelyen viszont nem volt olyan erős a nyári szezon. A budapesti Kárpáti Motel inkább munkásokat fogad hétköznapokon, hétvégén pedig turistákat vár. – Korábban a hétvégéken is teltházasak voltunk, idén nem volt erős nyarunk – meséli Kárpáti Vilmos. Kedvezményekkel is próbálkoztak és levitték az árakat. – Sajnos a végére így nem sok maradt – meséli a szakember.

Egy ukrán határ mellett fekvő vendégház is hasonló tapasztalatokkal rendelkezik: – Nálunk a belföldi vendégek 50-70%-kal kevesebben voltak – mondja a szálláshely vezetője. Akciókkal, kedvezményekkel nem próbálkoztak. Azonban hiába voltak egész nyáron foglaltak, éves szinten mégis nullára tudnak csak kijönni.

A bértámogatást egyikük sem tudta igénybe venni. A fővárosi szálláshelyen ennek ellenére is sikerült megtartani a régi dolgozókat. Szabolcs megyében épp takarítót keresnek. – Nagyon nehéz megfelelő embert találni, meg a bérigények is magasak. Mi is beugróst alkalmazunk, órabérrel vagy havi átalánnyal – tette hozzá. 

A jövőre nézve a budapesti motel a munkások szállásolásában bízik. Vannak belföldi és külföldi melósok is, ennek ellenére a határzárak nem esnének jól nekik. – Nálunk a védettségi igazolvány nagyon nagy érvágás lenne – teszi hozzá. A határmenti szálláshely vezetője borúlátóbb volt, szerinte október 15-ével korlátozások lesznek. – Ez vízválasztó lesz, aki eddig nem zárt be, az most fog – vélekedik. Szerinte ha valakinek nincs állandó vendégköre, az lehúzhatja a rolót. Biztos abban, hogy a védettségi igazolványokra és a külföldiek beutazásának korlátozására fel kell készülnünk. Úgy gondolja, hogy a turizmus 2022-re fog újra talpra állni.

Kis Zsuzsanna