A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatása szerint 2024 márciusában 1,1 millió vendég csaknem 2,8 millió vendégéjszakát töltött el turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken).  A vendégek száma 30, a vendégéjszakáké 25 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 22, a külföldivendég-éjszakáké 27 százalékkal emelkedett.

Márciusban a vendégéjszakák 72 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 19 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 43 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldivendég-éjszakák száma minden turisztikai térségben bővült, a legnagyobb mértékben Sopron-Fertő (69%) és Gyula térségében (33%). A Balatonnál 26, Budapesten 13 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma.

Márciusban a külföldi vendégek száma 39, a vendégéjszakáké 27 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 546 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 389 ezer vendéget és 1 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak.

Utóbbiak 84 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 21 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 47 százalékkal nőtt 2023 márciusához mérten. A külföldivendég-éjszakák száma Debrecen és térségében, illetve a Mátra-Bükk turisztikai térségben egyaránt 61 százalékkal bővült, míg Gyula és térségében 18 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A Balatonnál 38, Budapesten 27 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?