A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Hivatalosan az extraprofitot elérő, nagy társaságokat akarja adóztatni a kormány, a valóságban viszont sok-sok kisvállalkozóra is jelentős terhet ró az új megszorító csomag.

Az extraprofit adóról elnevezett kormányrendeletben valójában sok nyomát nem találjuk az extraprofit adóztatásának. A plusz terheket ugyanis nem a nyereségre, hanem az árbevételre veti ki a kormány. A legtöbb pont felhasználóként, vásárlóként érinti a kisvállalkozásokat. Mert ne legyenek illúzióink, a többlet adóterhek meg fognak jelenni a fogyasztói árakban.

A kormányfő korábbi közlései szerint az extraprofit adó a távközlési cégeket, bankokat, biztosítókat, nagy élelmiszer-kereskedőket, üzemanyag-forgalmazókat, légitársaságokat és hasonló nagyvállalatokat célozza. A rendelet két pontja azonban valamennyi vállalkozót sújtja, sőt, egyik kifejezetten a kisvállalkozók terheit növelheti jelentősen.

Duplájára nő az alkalmi munka adója

Több mint egy évtizede változatlan az alkalmi munka adófizetése. Egyszerűsített munkavállalásban eddig kétféle közteher létezett: mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén napi 500 forintot, minden más esetben napi ezer forintot kellett az alkalmi munka után fizetni. A mostani szabályok a minimálbérhez kötik a közterheket, ám ezzel gyakorlatilag megduplázzák a fizetnivalót. Idénymunka esetén a minimálbér fél százalékát, más alkalmi munka esetén a minimálbér egy százalékát kell naponta közteherként befizetni. Ez az idénymunkára ezer, a többi alkalmi munkára napi kétezer forintot jelent. A legmagasabb a filmipari statiszták adója, utánuk naponta a minimálbér 3 százalékát kell fizetni, azaz napi 6 ezer forint.

Duplájára nő a cégautóadó is

A kisvállalkozókat is közvetlenül érintő másik rendelkezés a cégautóadó emelése. Július elseje és (egyelőre) ez év december 31. között a cégautóadó csaknem a duplájára emelkedik. Az egy hónapra fizetendő összegek a következők:

Teljesítmény

Környezetvédelmi kategória 0-4

(Euro 0-2)

6-10

(Euro 3-4)

5; 14-15

(Euro 5-6, tisztán gázas, hibrid és elektromos)

0-50 kW

16.500 helyett 30.500 8.800 helyett 16.000

7.700 helyett 14.000

51-90 kW

22.000 helyett 41.000 11.000 helyett 20.000

8.800 helyett 16.000

91-120 kW

33.000 helyett 61.000 22.000 helyett 31.000

11.000 helyett 20.000

20 kW felett

44.000 helyett 81.000 33.000 helyett 61.000

22.000 helyett 41.000

Cégautóadót a vállalkozás tulajdonában lévő személygépkocsik után kell megfizetni negyedévente – beleértve a személygépkocsiként bejegyzett kis furgonokat, áruszállítókat is.

A többet fogyasztó vállalkozásoknak nem lesz „rezsicsökkentett” energiaár 

Részben továbbra is jogosultak maradhatnak a kisvállalkozások a kedvezményes gáz- és áramdíjakra, de szigorúbbak lettek a feltételek, a nagyobb fogyasztóknak mindenképpen piaci árat kell fizetniük.

Június elején jelent meg az a kormányhatározat, mely szerint át fogják alakítani a gáz- és áramdíjakat annak érdekében, hogy csak a lakosság jusson hozzá a kedvezményes tarifákhoz. Ez a változás sok százezer vállalkozás költségeit is megnövelte volna. A keveset fogyasztó kisvállalkozások ma jogosultak az úgynevezett egyetemes szolgáltatás igénybe vételére. Ezen belül érhető el a rezsicsökkentett ár, ami ma körülbelül az ötöde az elektromos áram piaci árának.

A megjelent kormányrendelet végül kedvezőbb változásokat hozott. A vállalkozások egy része megmaradhat az egyetemes szolgáltatásban. A feltételek többsége változatlan, bevezettek azonban egy mennyiségi korlátozást. 

Villamos áram felhasználására eddig a vállalkozások közül az köthetett egyetemes szolgáltatás keretében szerződést, amely 3×63 ampernél nem nagyobb csatlakozási teljesítménnyel rendelkezik és mellette kis- vagy középvállalkozásnak számít. Ennek a feltétele, hogy alkalmazotti létszáma nem lehet 10-nél több, árbevétele és mérlegfőösszege pedig nem lehet 2 millió eurónál magasabb összeg. Ezek a feltételek megmaradtak és kiegészültek azzal, hogy a vállalkozás a kedvezményes tarifát évente 4.606 kWh fogyasztásig veheti igénybe. Ez nagyjából egy nagyobb családi ház éves fogyasztása klímákkal, nagyobb elektromos fogyasztókkal. Lakosság esetén nincs ilyen mennyiségi határ, ez a rendelet csak a vállalkozásokra vonatkozik. Amelyik vállalkozás tehát ennél többet fogyaszt, a többletet már csak piaci áron vásárolhatja meg. Az árat a szolgáltató állapítja meg.

Gáz esetén az egyetemes szolgáltatás határa vállalkozások esetén a 20 köbméter/óra alatti vásárolt kapacitás. Ez a feltétel szintén egy mennyiségi korlátozással egészült ki: a vállalkozások évi 1.489 köbméterig jogosultak a kedvezményes ár igénybe vételére. Fölötte piaci árat kell fizetni.

Induló vállalkozásoknak nem jó hír, hogy ezeket a kedvezményeket csak a már meglévő vállalkozások élvezhetik. Csak olyan vállalkozás jogosult ezekre a feltételekre, mely a rendelet hatályba lépésének a napján is az egyetemes szolgáltatás keretében vásárolja az energiát. Tehát sem a most alakuló új vállalkozások nem választhatják ezt a lehetőséget, sem azok, amik jelenleg piaci áron vásárolják a gázt és az áramot. 

A rendelet június 18-án lépett hatályba, a tarifákra vonatkozó feltételeket viszont augusztus elsejétől alkalmazzák.

Forrás: 197/2022. és 217/2022 kormányrendelet

Nagy Csaba