Hivatalosan is adómentessé tette a kormány a borravalót, akkor is, ha kártyával fizetik. Megjelent a kereskedelmi törvény módosítása, melyben most először jelenik meg a borravalóra történő utalás. A kormány emellett foglalkozik a felszolgálási díj szabályozásával is, maximálják az e jogcímen felszámítható összeget.
A kormány tagjai még a nyáron jelezték, hogy dolgoznak a borravaló adómentessé tételén. A kijelentés akkor furcsának tűnt, hiszen a borravaló ma is adómentes, még ha korlátozásokkal is. A mostani szabályok szerint csak akkor adómentes ez a juttatás, ha az összeget közvetlenül a személyzetnek juttatja el a vendég. Csakhogy ha a fizetés kártyával történik, akkor a pénz számlára érkezik, amit a jogszabály már nem fogad el közvetlenül a személyzetnek juttatott összegként. A kormány ősz eleji közleményei szerint ennek a helyzetnek a feloldása a pénzforgalmi szolgáltatókon múlik, nekik kell megteremteniük az elkülönítés lehetőségét. Valójában sokkal egyszerűbb a jogi hátteret módosítani. Ezt most megtették.
Január 1-től már nem feltétel, hogy közvetlenül kapja a személyzet
A 2025-ös adótörvény kapott egy kiegészítést és a kereskedelmi törvényt is átírták. Az szja-törvény szerint adómentes a borravaló akkor is, ha azt a felszolgáló nem közvetlenül kapja a vendégtől, hanem az üzlet vezetője adja tovább nyilvántartással igazolható módon. A vállalkozásnak tehát egy részletes szabályzatot kell készítenie a borravaló szétosztásáról, s nyilvántartást kell vezetni a gyűjtött és kifizetett összegekről is.
Bekerült a borravaló fogalma a kereskedelmi törvénybe is. Ez azért nagy szó, mert ez a nagyon is lényeges jogszabály eddig egyáltalán nem vett tudomást a borravaló létezéséről. A törvény kiegészül ezzel a fogalommal is: „Borravaló: a vendéglátás szolgáltatással való elégedettség kifejezéseként a fogyasztó által önkéntesen juttatott pénzösszeg.“
A törvény szerint borravalónak minősül az az összeg, amit a fogyasztó bármilyen formában a vendéglátást folytató kereskedő által kiállított számla adóval növelt összegén felül fizet. Nincs tehát semmilyen megkülönböztetés az alapján, hogy milyen eszközzel történik a fizetés, vagy hogy közvetlenül a személyzethez kerül-e a pénz vagy számlára érkezik meg.
Ez a változás azért lényeges, mert nem köti a borravalót különféle elkülönített banki pénzkezeléshez. Nincs is szükség azokra a terminálokra, amikről korábban szó volt (amik külön tudják kezelni, ha az ügyfél borravalót fizet). Ha több pénz érkezik, mint amennyi a számlán szerepel, akkor a többletet automatikusan borravalónak tekintjük.
A borravaló kezeléséhez napi szintű nyilvántartást kell vezetni. A gyűjtött borravalót pedig legalább havonta ki kell fizetni az üzlet munkavállalóinak. A kifizetéseket is rögzíteni kell a nyilvántartásban.
A pénz dolgozók közötti felosztásának a szabályairól írásban kell a feleknek megállapodniuk. Ha a munkahelyen működik valamilyen érdekképviseleti szervezet, például szakszervezet, akkor velük kell erről tárgyalni. Ha nincs ilyen, akkor a felosztás arányáról az üzemeltetőknek közvetlenül a dolgozókkal kell megállapodni.
Az új szabályok 2025. január elsején lépnek életbe.
Legfeljebb 15 százalék lehet majd a felszolgálási díj
Hamarosan megjelenik az a rendelet is, ami maximálja a felszolgálási díj mértékét. A Nemzetgazdasági Minisztérium új, egyelőre tervezett rendelete szerint a felszolgálási díj maximum a vendég által elfogyasztott termékek bruttó, azaz áfás árának a 15 százaléka lehet. Ennél magasabb díj számítható fel például fogadásokon, kitelepülésen, ahol a számlát nem a fogyasztó, hanem egy másik adóalany, vállalkozás vagy valamilyen intézmény fizeti. Ilyen esetben 20 százalék lehet a felszolgálási díj mértéke. A jogszabály pontosít néhány fogalmat is, így például előírja, hogy nem számíthatunk fel felszolgálási díjat akkor, ha a teljes körű kiszolgálás önkiszolgáló rendszerrel történik. Felszolgálásnak csak az tekinthető, ahol a vendég a fogyasztását az asztalnál ülve, esetleg fogadáson vagy más eseményen állva fogyasztja el, és az ételt-italt számára felszolgáló közvetíti. Az önkiszolgáló és a svédasztalos kiszolgálás tehát nem sorolható ide, így ilyen helyeken felszolgálási díj sem számolható el.
A felszolgálási díj többi szabálya változatlan maradt: a számlán, nyugtán az összeget elkülönítve kell feltüntetni. A díj áfát is tartalmaz, azt le kell vonni belőle. Az e jogcímen gyűjtött összeg csak az adókkal, járulékokkal csökkenthető, a fennmaradó részt teljes egészében ki kell fizetni a dolgozóknak. A felosztás szabályairól az érintettekkel írásban kell megállapodni.
Nagy Csaba