A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Július harmadikától jelentősen egyszerűsödtek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos védelmi intézkedések, korlátozások. Összefoglaltuk az idegenforgalomra vonatkozó aktuális előírásokat.

Vendéglátóhelyek
Korlátozás nélkül fogadhatunk vendéget kültéren és beltéren egyaránt. A védettségi igazolványt nem kell elkérni. Létszámra vonatkozó korlátozás nincs. Maszkot nem kell viselni, sem a vendégnek, sem a személyzetnek, de megtiltani sem lehet a használatát.
A kiszállított ételek áfája július 31-ig maradhat 5%, utána visszaáll 27%-ra.
A teraszok után december 31-ig nem kell közterület-használati díjat fizetni.

Szálláshelyek
Korlátozás nélkül fogadhatunk belföldi és külföldi vendégeket is. Aki az országba jogszerűen beléphetett, az jogosult a szálláshelyek igénybe vételére is. Védettségi igazolványra nincs szükség. Minden vendég igénybe veheti a szolgáltatásokat is (wellness).
Az idegenforgalmi adót július elsejétől fel kell számolni, és a vendéggel meg kell fizettetni. A turizmusfejlesztési hozzájárulást év végéig nem kell fizetni.

Zenés-táncos rendezvények
Zenés-táncos rendezvények, azaz koncertek, bulik, táncos programok rendezhetők, de csak védettségi igazolvánnyal lehet ezeket látogatni. A 18 év alatti fiatalok vagy védettségi igazolvánnyal léphetnek be, vagy igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében. A védettségi igazolással egyenrangúnak kell elfogadni az uniós digitális vagy papír Covid-igazolást is, tehát külföldiek is látogathatják a rendezvényeket. A programokon dolgozóknak vagy védettségi igazolással kell rendelkezniük, vagy maszkot kell hordaniuk.

Családi események vendéglátóhelyen
Családi események – névnap, születésnap, más alkalmak is rendezhetők, de legfeljebb 100 fő részvételével. A létszámot úgy kell számolni, hogy egy időben nem lehetnek ennél többen a rendezvényen.

Esküvők
Az esküvőt és a lakodalmat meg kell egymástól különböztetnünk. A lakodalomban legfeljebb 400 vendég vehet részt egy időben. Az esküvő és a temetés viszont nem minősül rendezvénynek, így ezeken nincs létszámkorlátozás. Kivétel, ha az esküvőt nem a hivatalos helyiségben rendezik, hanem például szabad téren tartják. Ebben az esetben már itt is be kell tartani a 400 fős létszámkorlátozást.

Kulturális események
Ha a kulturális rendezvényt e célra kialakított teremben tartják (színházterem, hangversenyterem) és a nézőknek előre megváltott jeggyel a helyükön kell ülniük, akkor nem kell védettségi igazolvány, sem maszk és nincs létszámkorlát sem. Sporteseményekre hasonló szabályok érvényesek.

Falunap
Külön kategória lett a falunap. Ez olyan rendezvény, amit 5 ezer főnél nem nagyobb község önkormányzata szervez szabadtéren. Itt 1500 vendég lehet egyszerre védettségi igazolvány nélkül.

Egyéb rendezvények
Minden más, eddig fel nem sorolt program egyéb rendezvénynek minősül. Ilyen például egy városi fesztivál vagy bármilyen más turisztikai program. Egyedül ezt a kategóriát korlátozzák még az alábbiak szerint:
– ha 500 főnél kevesebben vesznek rajta részt, akkor szabad téren nem kell védettségi igazolvány, zárt térben viszont igen
– 500 főnél nagyobb rendezvényen viszont szabad és zárt térben is kötelező a védettségi igazolvány bemutatása.
Kiskorúak mindkét esetben védettségi igazolvánnyal, vagy felnőtt kíséretében vehetnek részt a programon.