A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Szombattól semmilyen vendéglátóhely nem fogadhat vendégeket, csak az elvitelre készített ételeket lehet átadni az üzletben. Az italboltoknak teljesen be kell zárniuk. Kijárási korlátozások lépnek életbe.

Március 28-tól két hétre szóló kijárási korlátozást vezetnek be az országban a járvány terjedésének a további lassítására. A vendéglőket, büféket és a boltok egy részét be kell zárni. Munka, bevásárlás, egészségügyi kérdések miatt hagyhatjuk el a lakásunkat. A kijárási korlátozás lényege, hogy a lehető legkisebbre szorítsuk le az egymással való találkozás lehetőségét. Elmehetünk sétálni, sportolni is, de lehetőleg egyedül, vagy legfeljebb az együtt élő családtagok körében – más emberektől legalább másfél méteres távolságot kell tartanunk. 

Vendéglők, büfék, kocsmák

Szombattól semmilyen vendéglátóhely nem fogadhat vendégeket. Az üzletben csak az ott dolgozók tartózkodhatnak. Vásárlók csak az elvitelre készített ételeket átvenni léphetnek be az üzletbe. A rendelet csak ételről szól, így az italboltoknak teljesen be kell zárniuk. 

Bevásárlás korlátozása

A másik nagyobb változás az üzletek forgalmát és a napi bevásárlásokat érinti. Az élelmiszerüzletben, gyógyszertárban és a piacon délelőtt 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év feletti vásárlók tartózkodhatnak. Ettől eltérő időpontban viszont az idősek nem léphetnek be ezekbe az üzletekbe. 

Otthon kell tartózkodni

A lakóhely vagy más tartózkodási hely elhagyása csak alapos indokkal történhet. Ilyen indok a munka, a bevásárlás, sport, de mehetünk dohányboltba és fodrászhoz is. A lakás elhagyására szolgáló alapos okok teljes listája a következő:

Mehetünk tehát kutyát sétáltatni, dolgozni vagy akár fodrászhoz is – nem mehettünk ugyanakkor ruházati boltba vagy könyvesboltba, mert ezek nincsenek a napi fogyasztási cikkek között. Műszaki szaküzletben se nézegessük a tévéket, mert ilyen üzletet is legfeljebb a munkavégzéshez szükséges eszközök beszerzése miatt kereshetünk fel. 

A rendelet nem írja elő, hogy a fenti tevékenységek közül bármelyiket is igazolni kellene, ha egy rendőr megkérdezi, hogy mit keresünk az utcán. Ennek ellenére érdemes a dolgozóinknak valamilyen igazolást adni. (Például akkor, ha saját magunk oldjuk meg a házhoz szállítást) Többen kérdezik, hogy a vállalkozónak ki igazolja mindezeket. Senki, s hivatalosan nincs is rá szükség, de az alkalmazott számára esetleg megkönnyítünk vele egy utcai ellenőrzést.

Forrás: 71/2020 kormányrendelet