A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Kibővítette a kormány a bértámogatás lehetőségét márciusra azokra a vállalkozásokra is, melyeknek be kell zárniuk a most megjelent szigorító intézkedések miatt. A megjelölt ágazatban dolgozó kisadózók is mentesülnek az adófizetés alól erre a hónapra. 

A kedvezményeket három körbe sorolhatjuk:

A kedvezmények, illetve a bértámogatás feltételei megegyeznek a november óta már létező kedvezményekkel. A munkaadónak nem kell megfizetnie dolgozói után a szociális hozzájárulási adót. Újdonság, hogy márciusra az egyéni és társas vállalkozók is mentesülnek saját vállalkozói jövedelmük után a szocho fizetés alól. Mentesülnek az adófizetés alól a kisvállalati adó (kiva) szerint adózók is: számukra a márciusban kifizetett bérek nem jelentik a kiva alapját. 

A fenti kedvezmények azoknak a vállalkozóknak és cégeknek járnak, akik vagy amelyek a rendeletben megjelölt tevékenységeket tényleges főtevékenységként folytatják. Ezt a listát már ismerjük, ide tartozik a vendéglátás, idegenforgalom, szállásadás valamennyi ága, kiegészítve sport- és szabadidős tevékenységeket végző vállalkozásokkal, illetve a közúti személyszállításban érdekeltekkel. A listát most a kereskedelmi jellegű vállalkozásokkal bővítették. A fentieken túl tehát az alábbi területen ténylegesen működő vállalkozások jogosultak a márciusi kedvezményekre: 

A korábban felsorolt 25 mentesített tevékenység listája így 56-ra bővült. A most bekerülő területek vállalkozói visszamenőleg nem élhetnek a kedvezményekkel, számukra a támogatások csak márciusra érvényesek. 

Egyes területeket azért vettek ki a támogatottak listájából, mert azok az üzletek a korlátozások alatt is nyitva tarthatnak (például kerékpárjavítás, építési eszközök kölcsönzése).

Meghosszabbították és bővítették azt a rendelkezést is, hogy az állami és önkormányzati helyiségek tulajdonosai nem kérhetnek bérleti díjat a mentesülő vállalkozásoktól. Ez a kedvezmény is márciusra érvényes. 

Ugyancsak mentesülnek az adófizetés alól a kisadózó vállalkozások, melyek a mentesített tevékenységi körökbe tartoznak. A többi kedvezménytől eltérően azonban a katásoknál nem vizsgálják, hogy tényleges főtevékenységként végzik-e a mentesülő körbe tartozó feladatokat. Akkor mentik fel az adófizetés alól a vállalkozást, ha a vállalkozás februárban már a kata szabályai szerint adózott és a megjelölt tevékenység szerepel a vállalkozás tevékenységei között.  

Forrás: 105/2021 kormányrendelet