A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Fél évre szóló, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak azok a vállalkozások, melyek hátrányos helyzetű, regisztrált álláskeresőt vesznek fel új dolgozóként. Az augusztusban indult foglalkoztatási pályázaton fejenként havi maximum 150 ezer forintos támogatást kaphatunk a foglalkoztatáshoz. 

Az új pályázattal a vidéki vállalkozásoknak igyekeznek segítséget nyújtani. A vidéki ebben az esetben azt jelenti, hogy nem budapesti vagy Pest megyei, a Közép-Magyarországi Régió területéről ugyanis nem fogadnak pályázatokat. A program lényege új dolgozó alkalmazása.

Hátrányos helyzetűt, legalább 4 órára

A felvenni kívánt új dolgozónak regisztrált álláskeresőnek kell lennie, ezen belül pedig valamilyen hátrányos helyzetű csoporthoz kell tartoznia. Hátrányos helyzetű a következő okok miatt lehet valaki:

A foglalkoztatás szólhat teljes munkaidőre vagy részmunkaidőre is, de legalább a napi 4 órát el kell érnie.

Először a támogatás, aztán a munkaszerződés

A munkaszerződést csak a pályázat elnyerése után szabad megkötni. Van ugyanis ennek egy hivatali menetrendje: az álláskeresőt előbb a hivatal kiközvetíti a munkahelyre, a foglalkoztatóval megkötik a támogatási szerződést, majd ezt követően készülhet el a munkaszerződés. Tehát még abban az esetben se siessük el az új dolgozó felvételét, ha tudjuk, hogy kit szeretnénk kapun belül látni a támogatás igénybe vételével.

Fél évig kaphatjuk

A támogatás legfeljebb 6 hónapra szólhat, de úgy, hogy az utolsó nap legkésőbb 2023. június 30. lehet. Tehát legkésőbb január elsejétől el kell kezdeni a foglalkoztatást, ha a rendelkezésre álló keretet ki akarjuk használni.

Maximum 150 ezer

A támogatás mértéke a bér és a munkáltató által fizetendő szociális hozzájárulási adó 50 vagy 75 százaléka lehet, de maximum havi 150 ezer forint. A 75%-os támogatást akkor vehetjük igénybe, ha a felvett dolgozó legalább 2 felsorolt kategóriába is beletartozik. Ha pedig a munkaszerződés részmunkaidőre szól, akkor a 150 ezer forintos maximum összeget már arányosítani kell.

Valójában azonban a 75%-os támogatási arányt és a 150 ezer forintos maximumot nem tudjuk egyszerre kihasználni. Ha dolgozónk csak a minimálbért kapja, akkor a munkáltatónak a foglalkoztatás havi 213 ezer forintba kerül – jövőre ez még több lesz, hiszen a minimálbér biztosan emelkedni fog. A 213 ezer forint 75%-a eleve 159.750 forint lenne, ennyit pedig már nem kaphatunk. Százalékok helyett inkább azzal kalkulálhatunk, hogy 8 órás foglalkoztatás esetén 150 ezer forint a nyerhető összeg, a többit magunknak kell hozzátennünk.

Mit kell vállalni?

Nagyobb teher, hogy a pályázattal létszámtartási kötelezettséget is vállalnunk kell. Eleve a támogatással foglalkoztatott dolgozó munkaviszonyát nem szüntethetjük meg közös megegyezéssel vagy a munkáltató működésére hivatkozva felmondással (ha nem jól dolgozik, akkor fel lehet neki mondani, más okból viszont nem). Sőt, a vele azonos munkakörben dolgozókat sem lehet ez idő alatt elküldeni, azaz tartani kell a létszámot. Továbbfoglalkoztatási kötelezettség viszont nincs, a foglalkoztatást csak a támogatási idő végéig kell fenntartani.

Hová kell fordulni?

A támogatási kérelmeket a munkaügyi hivatalhoz, azaz a járási kormányhivatal munkaügyi osztályához kell benyújtani. Pályázni augusztus 15-től lehet. Határidő nincs megadva, amíg ki nem merül a rendelkezésre álló keret, addig fogadják a kérelmeket.

A  részletes feltételeket itt találja: bit.ly/bertamogatas22

Nagy Csaba