A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Jelentősen leszűkítette a kormány azoknak a körét, akik továbbra is rögzített áron vásárolhatnak üzemanyagot. Már szombat déltől az árstop kizárólag akkor érvényes, ha a jármű üzembentartója magánszemély. 

A változásra már napok óta készülhettünk, hiszen a MOL vezetése előre jelezte a várható üzemanyaghiányt. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató többször is elmondta: a százhalombattai finomító nem halasztható karbantartása miatt üzemanyag-hiány alakulhat ki, az ellátást csak import üzemanyaggal lehet biztosítani. Import pedig nem jön, ha a forgalmazóknak a behozatal az ársapka miatt nem éri meg. 

A kormány végül úgy döntött, hogy részben felszabadítja az ország stratégiai olajkészletét, részben pedig szűkíti az ársapka igénybe vételének a lehetőségét. A szombat délelőtt 11 órakor tett bejelentés már 12 órától hatályossá is vált. Mostantól a 480 forintos rögzített ár csak a magánszemélyek által üzemeltetett járművekre érvényes – meg a taxikra, melyek ez alól a szabály alól is kivételt nyertek. A mentők, tűzoltók, áruszállító járművek viszont mostantól teljes árat fizetnek az üzemanyagért. 

Az üzembentartó személyét a benzinkút jogosult ellenőrizni a forgalmi engedélyben. Fizetéskor az eladó leolvassa a forgalmin található vonalkódot, ezzel rögzíti a vásárló járművének az adatait. Ha az autó nem magánszemély üzembentartó nevén van, akkor nem érvényes rá az ársapka. 

Nem érvényes az ársapka akkor sem, ha külföldi rendszámú járműbe szeretnénk tankolni. Eddig a külföldiek akkor élhettek a rögzített áron vásárlás lehetőségével, ha az ő országukban is működött árrögzítés. Mostantól külföldi rendszámos autó csak piaci áron tankolhat.

Az üzemanyagok piaci ára egyébként pénteken is változott: a benzin ma átlagosan 693, a gázolaj 738 forintba kerül. 

Forrás: 278/2022 kormányrendelet 

Nagy Csaba