A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Október elsejétől csak az NTAK regisztrációs szám és a szálláshely típusának a feltüntetésével szabad hirdetni bármilyen szálláshelyet az internetes közvetítő oldalakon. Az intézkedés célja kiszűrni a regisztrációval nem rendelkező, gyakorlatilag feketén kiadott szálláshelyeket.

A szálláshelyek regisztrációját már lassan egy éve el kellett végezni a NTAK rendszerben, azaz a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban. A regisztráció után minden szálláshely kapott egy nyilvántartási számot. Erre eddig nem volt sok szükség, mostantól viszont kötelező kelléke lesz az internetes hirdetéseknek. Persze a regisztrációs szám feltüntetésére vonatkozó jogszabály nem kifejezetten az internetes hirdetéseket említi, hanem a szálláshely-közvetítői tevékenység útján kínált szolgáltatást. Ez gyakorlatban az internetes gyűjtőoldalakat jelenti, mint például az Airbnb, a szallas.hu vagy a booking.com.

A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint őszig mintegy 40 ezer szálláshely nevében végezték el a regisztrációt. A kép azonban még nem teljes, sok szálláshely működik a szürkezónában, hivatalos regisztráció nélkül. Ha a hirdetésekhez mostantól megkövetelik a regisztrációs szám feltüntetését, akkor hamar napvilágra kerül, hogy mely szálláshelyek működnek feketén. Két lehetőségük maradt: vagy vállalják a kockázatot és hirdetnek a kötelező adatok nélkül, vagy nem jelennek meg a nyilvánosság előtt. Az első megoldással az ellenőrzést és lebukást kockáztatják, a másodikkal visszaszorul a működésük.

Más lett a regisztrációs szám, mint eddig

Az októberi rendeletmódosítás miatt a regisztrációs számok szerkezete is megváltozott. Ezért azok is új számot kapnak, akik korábban regisztráltak a rendszerbe. A hirdetésekhez az új azonosítókat kell használni.

Az új azonosító egy 10 számjegyből álló számsor. Be kell lépni a ntak.hu rendszerbe, ahol a Szálláshelyek nevű menüpontban megtalálhatók az adott szálláshelyhez rendelt számsorok. A korábbi, 8 karakteres azonosító is megmaradt, ez most Adatszolgáltatási azonosító néven jelenik meg a rendszerben és a rendszeres adatszolgáltatás beállításához szükséges. A hirdetésekben a 10 jegyű számot kell használni.

Elképzelhető, hogy a közvetítők a hirdetés feladásakor külön mezőt fognak biztosítani a regisztrációs szám és a szálláshely típusának a megadásához. Ha ezt lehetővé teszik, akkor ide kell beírni az adatokat. Ha nem lesz erre külön mező, akkor a hirdetés szövegében kell szerepeltetni a kötelező információkat.

Az új kötelezettséget a 239/2009 kormányrendelet 5.§ 4. bekezdése tartalmazza.

Nagy Csaba