A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A főszezon félidejében országosan is jól teljesít a turizmus – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). A nyár elejétől július közepéig mintegy 2,7 millió vendéget, és több mint 6,7 millió vendégéjszakát regisztráltak a magyarországi szálláshelyeken. A vendégek száma 3 százalékkal bővült, és a vendégéjszakáké is a tavalyi főszezon felénél mért érték felett alakult. A külföldiek 16 százalékkal több éjszakát töltöttek, és 28 százalékkal többet költöttek Magyarországon, mint tavaly ilyenkor. Augusztus végéig további 3,6 millió éjszaka foglalás látszik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban, ezek több, mint kétharmada – 2,7 millió –  vidéki szálláshelyekre szól. 

Júniusban a Magyarországon pihenő vendégek száma elérte az 1,6 milliót, ami mintegy 4 százalékkal múlta felül az előző évi júniusi eredményeket. Az eltöltött 4 millió vendégéjszaka pedig megközelítette a tavalyi év számait. 

A nyár félidejénél járva eddig valamivel kevesebb hazai vendég pihent a szálláshelyeken, amit ellensúlyozott az, hogy külföldről 22 százalékkal többen érkeztek, mint 2022 azonos időszakában. Így nyáron eddig összességében közel 3 százalékkal több vendéget fogadtak a hazai szálláshelyek. Az egynapos látogatók száma 33 százalékos növekedést mutatott. 

A turizmus bővüléséhez legnagyobb mértékben a főváros, illetve a beutazóforgalom visszaépülése járult hozzá (a teljes hazai vendégéjszaka-forgalom 26 százalékát adta Budapest). 2022-höz képest Budapest idén nyáron mintegy 30 százalékkal több nemzetközi turistát vonzott, és a hazai vendégek száma is több mint 4 százalékkal nőtt ebben az időszakban. A fővárosi vendégéjszakák száma csaknem egyötödével bővült tavaly nyárhoz képest. A nyári szezonban az Egyesült Királyságból, Németországból és az Amerikai Egyesült Államokból érkezők töltötték a magyar fővárosban a legtöbb vendégéjszakát, őket az izraeliek és olaszok követték.

Forrás: MTI