A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Folyamatosan növekszik a vendéglátóhelyek forgalma, de egyre kevesebb hely osztozik az egyre magasabb bevételen. Főleg a kocsmák és a zenés szórakozóhelyek száma esett vissza a koronavírus ideje alatt, a cukrászdáké viszont még emelkedett is az elmúlt években.

A statisztikai hivatal adatai alapján azt látjuk, hogy a koronavírus alaposan megtépázta a vendéglátóhelyeket. 2019 végén még összesen több mint 51 ezer egység működött az országban – éttermet, kocsmát, cukrászdát is beleértve. Tavaly év végére viszont ez a szám 48 ezer alá csökkent. Bár szinte minden kategória egységeinek a száma megfogyatkozott, a visszaesés nem egyformán érintette az egyes helyeket. 

Több, mint ezer büfé és étterem tűnt el egy év alatt

A büfék és éttermek száma nagyjából azonos szinten mozgott már évek óta. Szinte mindig 24-25 ezer körüli volt ezeknek a helyeknek a száma. A fogyatkozás még a járvány első évé­ben sem volt érezhető. Tavaly viszont már az első félévben elindult a csökkenés, ami a második félévre zuhanássá erősödött. Így 2021 végére a korábbi 25 ezer körüli számból mindössze 23.792 vendéglő és büfé maradt az országban.

Kétezer kocsma és szórakozóhely húzta le a rolót

Jóval nagyobb arányú volt a visszaesés az italboltok és zenés szórakozóhelyek, azaz a kocsmák és a diszkók között. A csökkenés itt már a járvány előtt is megindult: 2017 nyarán még 17 ezer ilyen üzlet működött, egy évvel később már ezerrel kevesebb tartott nyitva. A koronavírus tehát egy visszaesőben lévő üzlettípust érintett, méghozzá erősen. Míg 2019 nyarán majdnem 16 ezer ilyen üzlet működött, addig 2021 közepére csak kerekítve 14 ezret lehetett összeszámolni. Két év alatt kétezer hely zárt be. 

Cukrászda viszont több lett

A harmadik csoportot, a cukrászdákat szinte meg sem érintette a járvány. 2019 és 2021 végén majdnem pontosan ugyanannyi cukrászda működött az országban: 4013 és 4016. A nyári számok még magasabbak voltak 2021 javára. Júniusban 4130 cukrászdát számoltak a statisztikusok, ez a legtöbb, amit az elmúlt 5 évben regisztrálhattunk.

A cukrászdák működését persze segítette, hogy az elvitelre kért sütemények segítségével a járvány idején is talpon tudtak maradni. Beszédes adat, hogy 2021 nyarára alaposan lecsökkent a kávéfogyasztásból származó bevétel. Egészen 2020 márciusáig a kávé adta a vendéglátók bevételének nagyjából a 4,6 százalékát. Ez aztán visszaesett 2,5 százalékra, s még idén év elején is csak 3,6 százalékát adja a teljes bevételnek. Márpedig egy cukrászdában szinte mindig ott az asztalon a kávé. Ha több a cukrászda, de jóval kevesebb kávé fogy, az azt mutatja, hogy a vendégek sokszor csomagolva kért süteményért térnek be az üzletbe.

A bevétel nőtt, de ebben benne van az infláció is

Összességében a vendéglátás bevételei a csökkenő üzletszám ellenére is növekednek. Magasabbak a 2019-es összesített bevételeknél is. 2019-ben január és április között az összes vendéglátóhely 364,7 millió forintos bevételt ért el. Idén ugyanebben a négy hónapban ez már 444,3 millió forint volt, miközben 3 ezerrel kevesebb hely tartott nyitva. Sajnos ez nem azt mutatja, hogy többet fogyaszt a vendég, csak a magas inflációnak köszönhetően jóval többet fizet, mint korábban.

Nagy Csaba