A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Több ponton is egyszerűsítette a kormány a kisadózás megszüntetésével kapcsolatos átmeneti szabályokat. Az eddig katás betéti társaságok számára hoztak kedvező intézkedéseket, akár a végelszámolást, akár a normál adózásra való áttérést választják szeptembertől. 

Egy egyéni vállalkozóhoz képest egy betéti társaság kilépése a kisadózás alól hosszú és költséges folyamat. Ha a bt. megmarad, s normál adózásra kell áttérnie, akkor az átlépés egyik lépéseként a társaság kisadózás utáni nyitómérlegét a törvény szerint könyvvizsgálónak kellett hitelesítenie. E szabály alól most egy kormányrendelet mentesítette azokat a társaságokat, melyek augusztus 31-én kerülnek ki a kata hatálya alól. Azaz nem állandó felmentésről van szó, hanem kifejezetten a most átalakuló katás társaságok kapják ezt a kedvezményt. Az intézkedés a betéti társaságok mellett az egyébként nagyon ritka közkereseti társaságokra, egyéni cégekre és ügyvédi irodákra is vonatkozik. 

A másik kedvező intézkedés azokat a társaságokat érinti, melyek befejezik a működésüket, és a kisadózás után szeptembertől elindítják a bt. egyszerűsített végelszámolását. Egyszerűsített végelszámolás esetén a végelszámoló a korábbi ügyvezető marad, más nem választható. Ez viszont azzal jár, hogy a vállalkozónak a végelszámolás lezárásáig, azaz akár 3-5 hónapnyi ideig meg van kötve a keze, addig nem folytathatja egyéni vállalkozóként a munkáját. Egy ember ugyanis nem lehet két helyen is korlátlan felelősségű vállalkozó. Most ezt a helyzetet is feloldották. A rendelet szerint, ha a bt. a végelszámolást szep­tember 30-ig bejelenti, akkor a társaság korábban kisadózóként bejelentett tagja a végelszámolás bejelentésének a napjától indíthat egyéni vállalkozást. Ha viszont az egyszerűsített végelszámolás nem ér véget 150 nap alatt, és normál eljárássá alakul, vagy a társaság a működés folytatása mellett dönt, akkor a hatóság hivatalból törölni fogja az elindított egyéni vállalkozást.

A könnyítések mellett pontosítottak egy szabályt az átalányadózásra áttérő egyéni vállalkozók számára is. Azok a vállalkozók, akik szeptembertől katázásról térnek át átalányadóra, az átalányadózást a törvényben szereplő éves bevételi értékhatár egyharmadáig alkalmazhatják. Az éves értékhatár a minimálbér tízszerese, azaz 24 millió forint. Szeptembertől decemberig tehát ennek egyharmadáig, azaz 8 millió forintig adózhat átalányadózóként a katáról áttérő egyéni vállalkozó. Itt meg kell jegyeznünk, hogy a kiskereskedők számára nem a minimálbér tízszerese, hanem ötvenszerese a bevételi értékhatár, ám ezt egy másik paragrafus tartalmazza az eredeti törvényben. Szándékosan vagy tévedésből, de erre nem terjed ki az arányosítás követelménye.

Forrás: 297/2022 kormányrendelet

Nagy Csaba