A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

2022. február 24-én Ukrajnában elszabadult a pokol. Az orosz csapatok megtámadták Ukrajnát, sajnos az embereknek nem maradt más választásuk, vagy szembeszállnak, vagy menekülnek többek között Magyarországra. A különböző hazai és nemzetközi jótékonysági szervezetek és a Facebook népe az elsők között siettek a helyszínre (messze megelőzve az állami szerveket). A menekülők száma percről-percre változhat, ezért néhány jó tanács az adományozóknak

A segítségnyújtás folyamata bármilyen meglepő nem is egyszerű néha. Az, hogy miben, hogyan tudunk egy ilyen katasztrófában segíteni sok mindentől függ: az érkezők igényeitől, a helyszíntől, és a saját adományunk, akár szolgáltatásunk jellegétől.

Hogyan segítsünk?

Segíteni tudunk tárgyi adománnyal (pl.: ruhák, pelenkák stb.), pénzadománnyal ( mindig csak segítő szervezeteknek adjunk), vagy valamilyen szolgáltatás nyújtásával, esetleg önkénteskedéssel.

Szerencsére a Facebookon számos segítő csoport alakult, talán az egyik legjobb a “Segítségnyújtás Ukrajna/Kárpátalja“ Ez a csoport azért is jó, mert nem csak mi, segítséget nyújtók tudjuk posztolni, hanem sok rászoruló is használja.  Jelenleg 103 ezer tagja van.

Ajánljuk fel segítségünket a jótékonysági szervezeteknek

Ha pedig még biztosabbra szeretnénk menni, érdemes felkeresni a helyi szociális/jótékonysági szervezeteket. A szervezetek néhány napos tapasztalata azt mutatja, hogy a menekültek nagy része rokonoknál, ismerősöknél húzza meg magát. Egy részük pedig a határátlépés régiójában marad, abban bízva, hogy a háborúnak hamarosan vége lesz, és vissza tudnak térni.  Budapesten a Nyugati pályaudvarra érkeznek azok, akik igénybe veszik a MÁV ingyenes kedvezményét. Egyelőre azt elmondhatjuk, hogy a menekülők számának növekedésével percről-percre változhat a helyzet, ezért néhány jó tanács az adományozóknak. Különösen fontos, hogy keressük meg az érintett települések önkormányzatát (Záhony, Tiszabecs, Barabás, Beregsurány, Lónya), hogy náluk mire lehet szükség, esetleg kitelepült-e valamelyik jótékonysági szervezet. 

Amiből a legnagyobb a hiány: az információ

A Menhely Alapítvány munkatársai maguk vittek adományt a határra. Ők arról számoltak be, hogy egyelőre még nagy a fejetlenség, és nem tökéletes a koordináció. A jó hír, hogy rengeteg tárgyi adomány érkezett, és jelenleg már nem is tudják az újakat hová tenni. Amiből viszont nincs elegendő: az információ. Méghozzá ukránul és angolul. Több forrásból is megerősítették, hogy egyre több ukrán anyanyelvű érkezik a határra, akikkel nehezen tudnak jól kommunikálni az ott tevékenykedők. Így az ukránul (esetleg oroszul) valamint angolul jól beszélő emberekre nagy szükségük van a segítő szervezeteknek és a rendőrségnek is. 

Az elszállásolás is egyre növekvő probléma

A másik nagy probléma az egyre növekvő szállásigény. Míg az első napokban főleg olyanok érkeztek, akik családtagoknál, barátoknál, ismerősöknél találtak menedékre, addig most már egyre nagyobb számban érkeznek azok, akiknek szállásra lenne szükségük. A különböző szervezetek szálláshelyei (Máltai Szeretetszolgálat, Református Szeretetszolgálat) és a sebtiben megnyitott művelődési házak, tornatermek és egyéb „krízisszállások“ folyamatosan telnek be. Budapesten a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában üzemelő gyáli úti krízisszállóban 120 családot szállásoltak el, a Bányai úti szállón pedig 70 helyet rendeztek be. A megnövekedett igény szerint hosszú távon valószínűleg a többi hajléktalanellátó intézmény is megnyitja kapuit az Ukrajnából menekülők előtt. 

A szállásadók is segíthetnek

A növekvő szállásigényre a különböző szállásfoglaló oldalak is reagáltak. A hazai piacvezető szallas.hu honlapján létrehozott egy aloldalt. Itt az oldal rendszerében résztvevő szálláshelyek 50-90%-os kedvezménnyel kínálnak – általában ellátás nélküli – szállásokat. A szállásadók vállalják, hogy náluk előlegfizetés és szálláslemondási díj nélkül lehet foglalni, a szallas.hu pedig elengedi a jutalékát. Ehhez a kezdeményezésükhöz már 292 szálláshely csatlakozott. Ezenkívül létrehoztak egy eseményt, ahol a szálláshelyek, valamint magánszemélyek felajánlhatnak akár ingyenes – átmeneti – szálláslehetőséget is. Ezt az alábbi linken érhetjük el. 

Az Airbnb ennél messzebb ment. Az Airbnb.org Refugee Fund (Menekült Alap) nevű jótékonysági fiókszervezetükkel közösen azt a célt tűzték ki, hogy mintegy 100 ezer Ukrajnából menekülőt szállásolnak el ingyen a rendszerben résztvevő partnereik segítségével. Hivatalosan felvették a kapcsolatot a magyar, lengyel, román és a német kormányokkal is.  Arról szeretnének velük tárgyalni, hogy miként tudják segíteni az egyelőre rövidtávú, megnövekedett szállásigény kielégítését. Majd a közeljövőben szeretnék ezt egy hosszútávú együttműkődéssé átalakítani, valószínűsíthető, hogy a magánszállások bérbeadóit el tudják képzelni a szociális szféra szerződéses partnereként is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy állami/önkormányzati/civil forrásból támogatott lakhatás formájában szerződhet egy szálláshely menekültek elszállásolására. Ehhez hasonló programok már elkezdődtek, a hajléktalan-ellátásban is kifejezetten hosszútávú lakásbérleteket keresnek otthontalanok számára. Ebben az esetben a szálláshely-szolgáltató nem közvetlenül a bérlővel, hanem a jótékonysági szervezettel szerződik. Alacsonyabb áron, ám kiszámíthatóan és hosszabb távú biztos bevétel lehet az előnye egy ilyen szerződés megkötésének, ami inkább az albérleti piacon közkedvelt. 

Amennyiben valamiért nem szeretnénk menekülteket befogadni ingyen vagy támogatott szálláshelyként, akkor is van lehetőségünk a segítségre: a számos segítő szervezet is keres szállásokat a saját munkatársaik és önkénteseik számára, hiszen ez még mindig olcsóbb, mint napi szinten utaztatni őket pl. a fővárosból.  Szóval írjunk ezen szervezeteknek, és kérdezzük meg őket, hogyan segíthetünk.

Mit tehetünk vendéglátósként?

Mindenképp vegyük fel a kapcsolatot az adott helyszínen tevékenykedő jótékonysági szervezetekkel, hogy milyen segítségre van szükségük, vagy az általunk felajánlott segítséget tudják-e hasznosítani! Legegyszerűbben készételekkel segíthetünk. A gyors, friss szendvicsek, tartós magukban fogyasztható, nagy tápértékű ételek: csoki, müzliszelet, banán, alma hasznosak a határon átért menekülteknek, illetve a különböző vasútállomásokon, nagyobb csomópontokon tartózkodóknak. Ugyanígy a palackos üdítőitalok is jól jönnek. Azoknak, akik már „tartósabban“ be tudtak rendezkedni valamilyen szálláshelyen, és van konyhájuk, ők már a száraz és a főzésre alkalmas tartós élelmiszert is fel tudják használni. 

Tárgyi adományok

Több forrásból is úgy értesültünk, hogy jelenleg főleg covid-tesztekre és tábori ágyakra van szükség. Ez azonban ez a menekülők számának növekedésével bármikor változhat. Mindig egyeztessünk a helyben lévő szervezetekkel, listájukat lejjebb megtalálhatjuk. 

A tárgyi adományoknak nagy jelentősége van a hasonló típusú katasztrófáknál. Mivel az emberek csak a legszükségesebb holmijukat tudták magukkal hozni, nagyon nem lehet elrontani azt, hogy mire van szükség.

A különböző meleg ruhaneműkön, takarókon, tartós, azonnal, magában is fogyasztható élelmiszeren kívül, a különböző egészségügyi tárgyak, felszerelések sokat segíthetnek: 

– maszkok

– betétek (a tampon nem jó megoldás)

–  fogkrém, fogkefe 

– wc papír, papírzsebkendő

– pelenka, kézfertőtlenítő

– nedves törlőkendő

– szappanok, tusfürdők, samponok

– a különböző nem vényköteles általános gyógyszerek (lehetőleg bontatlan csomagolásban).

Elektronikai cikkek közül a powerbankok és esetleg mobiltelefon-töltők. 

Azok, akik már eljutottak valamilyen „tartósabb idejű” szálláshelyre, nekik hasznos lehet a különböző anyanyelvi gyerekkönyv, kisebb méretű gyerekjáték, főzhető tartósélelmiszer (ha van konyha). 

Pénzügyi segítség

Ha anyagi helyzetünk megengedi, akkor pénzzel is támogathatjuk a különböző jótékonysági szervezeteket. Ez leginkább azért hasznos a szervezeteknek, mert így célirányosan vásárolhatják meg az adott pillanatban szükséges tárgyakat, szolgáltatásokat. Jelenleg számos civil szervezet, és természetesen önkormányzatok dolgoznak a hazánkba menekülők segítésén. A naprakész információkért kimondottan a facebook elérhetőségeket kell figyelni, hiszen – főleg a kisebb szervezeteknél- a honlapok frissítése rengeteg időt venne el a gyakorlati segítés idejéből. 

Segítő szervezetek – helyben és Budapesten is tevékenyek

Budapest Bike Maffia Egyesület 

A Budapest Bike Maffia egy teljesen alulról szervezkedő civil egyesület, amely az elmúlt 10 évben  főleg a hajlétalanellátás alternatív formáiban vette ki részét, mondhatni a legfrappánsabb kampányaival kötötte össze a lakosságot és akár a különböző vendéglátó és egyéb cégeket a hajléktalan-ellátás szereplőivel. Élen járnak az ukrajnai menekültek segítésében is, főleg tárgyi adományok (és pénzadományok) gyűjtésében, logisztikai ellátásában. A mai állapot (2022.03.01.) szerint kimondottan covid teszteket és tábori ágy adományokat gyűjtenek. 

Elérhetőség: 

https://bikemaffia.com/kapcsolat/egyesuleti-adatok/

https://www.facebook.com/budapestbikemaffia

Magyar Máltai Szeretetszolgálat 

Az egyik legismertebb jótékonysági szervezet, a jelenlegi helyzetben az elsők között állított fel mobilállomást többek közt Beregsurányban. Jelen vannak a határ mindkét oldalán és Budapesten, a Keleti pályaudvaron. Honlapjukon számolnak be az Ukrajnából menekülőkkel végzett munkájukról. https://www.maltai.hu/cikk/hir/4349

Elérhetőség: 

https://www.maltai.hu/adomanyok

https://www.facebook.com/maltai.szeretetszolgalat

karpataljaert@maltai.hu 

Magyar Református Szeretetszolgálat

Református egyház hazai jótékonysági szervezete. Magyarország keleti határainál erős beágyazottságának köszönhetően elsőként tudott reagálni a kialakult helyzetre. Jelen vannak Záhonyban és a Nyugati pályaudvaron. Oldalukon beszámolnak az Ukrajnából menekülőkkel végzett munkájukról.

 Elérhetőség:

https://jobbadni.hu/

https://www.facebook.com/Reformatus.Diakonia

karpataljaert@jobbadni.hu

Baptista Szeretetszolgálat

A magyarországi Baptista Egyház jótékonysági szervezete. Már évtizedek óta végeznek segítő munkát a hajléktalanok és a szenvedélybetegek körében. Nemzetközi kapcsolataiknak köszönhetően jók szervezésben, többek között ők vállalják adományok eljuttatását kárpátaljai területekre. Jelen vannak többek között Tiszabecsen, ahol étellel, itallal segítik az országba belépő menekülteket. Két éjszakai menhelyet tartanak fent jelenleg a településen. Az Ukrajnával kapcsolatos segítségről ezen a linken olvashatunk.

elérhetőség:

https://www.baptistasegely.hu/kapcsolat

https://www.facebook.com/Szeretetszolgalat

Migration Aid

Magyar, kifejezetten menekültekkel foglalkozó civil szervezet. Facebook oldalukon megosztják a legfrissebb híreket, hosszabb formában magyarul, ukránul és angolul is. 

Elérhetőség:

https://migrationaid.org/kapcsolat/

https://www.facebook.com/migrationaid.org/

————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

A menekülők típusai

Jelenleg Ukrajnából menekülőket három kategóriába sorolhatjuk:   

– kettős állampolgárok (kárpátaljai magyarok)

– ukrán állampolgárok

– harmadik országból érkezők

Különböző jogi megítélés

Jogi szempontból az ukrán állampolgárok és azok a harmadik országból érkezők, akik megfelelő papírokkal Ukrajnában tartózkodtak, hasonló megítélés alá esnek, úgynevezett menedékesnek ismeri el őket a rendszer. Nekik lehetőségük van hivatalos úton kérelmezni, hogy Magyarország nyújtson számukra védelmet. A kérelmet a magyar állam 45 napon belül bírálja el, ez idő alatt befogadó állomáson (azaz menekülttáborban) szállásolják el őket. Amennyiben pozitív az elbírálás, addig itt is maradhatnak, amíg a háború tart. Számukra a magyar állam a lakhatáson túl, egészségügyi ellátást, a tanköteleskorú gyermekek számára oktatást is biztosít, valamint bizonyos segélyt is ad. Aki tud a maga számára szállást biztosítani, például befogadják rokonok, barátok, családtagok, annak nem kell befogadó állomásra mennie. Ha munkavállalási engedéllyel (külön eljárással engedélyezhetik, ha indokolt) rendelkezik, akár munkát is vállalhatnak. 

A kettős állampolgárokra ugyanazok a törvények vonatkoznak, mint bármelyik más magyar állampolgárra.

———————————————————————————————————————————————————————————————————-

 Sebetyén Szabolcs

források: 

szallas.hu

airbnb.org

maltai.hu

bmszki.hu

baptistasegely.hu

bikemaffia.com

menhely.hu