A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Bekerültek az adótörvénybe az elektromos autók üzemanyag-elszámolásának a szabályai. Az e-autókhoz ugyanúgy fogyasztási normát állapított meg a kormány, mint a többi járműhöz.

Elvileg a személyi jövedelemadóról szóló törvény melléklete tartalmazza a járművek üzemanyag-elszámolásának a szabályait. De a törvény ma hatályos változata csak egy kormányrendeletre utal, ami az elszámoláshoz szükséges képleteket tartalmazza. Ez most kiegészül a hibrid és a tisztán elektromos járművek üzemanyag-elszámolásának a szabályaival.

A hibrid 70%, az elektromos3 literes fogyasztás

A tölthető hibrid autók fogyasztásához ugyanúgy a fogyasztási normáról szóló kormányrendeletet kell felhasználni (ez a 60/1992. kormányrendelet). Az a különbség a hagyományos motor és a hibridek elszámolása között, hogy hibrideknél mostantól a motor hengerűrtartalma alapján számított érték 70 százalékát vehetjük fogyasztási normaként.

A hagyományos üzemanyagok árától függ a tisztán elektromos járművek elszámolható költsége is. A jármű hivatalos üzemanyag-normája 3 liter 95-ös benzin NAV által megadott árával lesz egyenlő. Az új szabály augusztus 20-án lép hatályba.

N. Cs.