A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Hamarosan végleg érvénytelenné válnak azok az italvásárlási szerződések, amelyek egy-egy beszállítóhoz kötötték a vendéglátó üzleteket. Ilyen szerződést már egy éve nem lehet kötni, s augusztustól azok sem lesznek már érvényesek, amelyek régebben születtek.  

A kizárólagos italszerződéseket tiltó jogszabályok tavaly nyáron léptek életbe. A cél az volt, hogy a gyártók ne tudják korlátozni a versenyt, kiszorítani a konkurenciát a vendéglátó- és szálláshelyekről. 

Minden termékből legalább kétfélét kell tartani

A vendéglátó és szálláshelyek ma már kötelesek sörből, üdítőből és ásványvízből legalább két különböző gyártó termékeit biztosítani. Ez a szabály a palackozott italokra érvényes, a csapolt sörre eltérésekkel kell alkalmazni. A palackozott italok között azonban érvényes a sörre, üdítőkre, gyümölcslevekre, ásványvízre és szódavízre is. A választékra vonatkozó kötelezettséget terméktípusonként kell betartani, azaz még szódavízből is legalább két különböző gyártó termékeit kell a polcon tartani.  

Versenyt korlátozó szerződések

A versenyt korlátozó szerződések azok, amikor a beszállító kiköti, hogy nem árulhatjuk a versenytársa termékeit. A tavaly nyáron életbe lépett szabályok – a csapolt sör kivételével – egy az egyben megtiltották ezeket a szerződéseket a söröknél, üdítőknél és ásványvizeknél. Alig fél évvel később, 2020 decemberében kicsit változtattak a szabályokon, de a lényeg megmaradt: nem szabad olyan szerződést kötni, ami ne engedne legalább 20 százaléknyit a másik gyártó termékeiből is a polcokra rakni.  

Tehát nem köthetünk olyan szerződést, amivel azt vállaljuk, hogy egy gyártótól vásároljuk meg az italkészletünk legalább 80 százalékát. A 80 százalékos kötelezettséget a szerződésben szereplő termékenként kell érteni. Ha tehát általában véve üdítőitalra kötünk szerződést, akkor éves szinten az üdítők 20 százalékát kell más gyártótól biztosítani. Állandó vendéglátóhelyeknél évente, alkalmi rendezvényeknél pedig rendezvényenként kell figyelni a szabály betartására. Azaz még egy konkrét márkához köthető sörfesztiválnál is ügyelni kell arra, hogy legalább két külön gyártó legyen jelen és mindegyik legfeljebb a teljes választék 80 százalékát szállíthatja.

Ha egy gyártó szállítása sem éri el összesítve a 80 százalékot, akkor semmilyen korlátozás nincs a szerződések tartalmával kapcsolatban. Egy fő megkötés maradt: minden egyes terméknél legalább két különböző gyártó készítményét a listán kell tartani.

A csapolt sörnél elköteleződhetünk, ha van kisüzemink is

Csapolt sör esetén köthető versenyt korlátozó szerződés, de csak akkor, ha folyamatosan biztosítjuk egy kisüzemi sörfőzde termékeinek az elérhetőségét is. A kisüzemi sörfőzde termékeinek forgalma el kell hogy érje a csapon értékesített teljes sörforgalom 20 százalékát. Azaz csak akkor lehet egy nagy céggel legalább az összes sör 80 százalékára vonatkozó szerződést kötni, ha a maradék 20 százalékot ténylegesen egy kisüzemi sörfőzde termékei teszik ki.   

Lejárt a türelmi idő

A kizárólagos szerződést korlátozó szabályokat tavaly júliustól kell betartani az újonnan kötött megállapodásokban. A későbbi módosításoknak pedig a 2021 márciusa után kötött szerződésekben kellett megjelenniük. Arra azonban adtak elég időt, hogy a korábban kötött megállapodásokat a felek teljesíteni tudják, még akkor is, ha nem felelnek meg a mostani szabályoknak. Ez a türelmi idő most lejár. Augusztus elseje után minden szerződésnek be kell tartania ezeket a szabályokat. Ha egy korábbi megállapodást még nem a fentiek szellemében kötöttek, akkor az július 31-én hatályát veszti akkor is, ha érvényessége eredetileg ennél hosszabb időre szólt volna.

2005. évi CLXIV tv. (kereskedelmi törvény) 11/D. § 2. bek.

Nagy Csaba