A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Bár a vendéglátás komoly munkaerőhiánnyal küzd, egyelőre nem látszik, hogy a bérek növekedésnek indultak volna. A vendéglátásban az átlagkereset 2017-ben bruttó 172 ezer volt, ez a nemzetgazdasági átlag 60 százaléka. Tehát a vendéglátásban még mindig alacsonyak a fizetések – derül ki a vendéglátás helyzetéről készített tanulmányból.

A kutatást Zerényi Károly, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének szakértője jegyezte, akit megkértünk arra, hogy értékelje az adatokat. 

Hazai Vendégváró: – Merre tart a vendéglátás?

Zerényi Károly: –Az elmúlt években a vendéglátás újra fejlődésnek indult. Ez részben a turizmus fellendülésének köszönhető, részben a gasztronómia iránti növekvő érdeklődésnek. A vendéglátó vállalkozásoknak így nagyobb lett a mozgásterük. Az, aki megfelelően felméri a kereslet adta lehetőségeket és elkötelezett a minőségi vendéglátás iránt, az jövedelmező vendéglátóhelyet üzemeltethet. Tagjaink között is több olyan vállalkozás van, amely sikeresen nyitott újabb üzletet.

H. V.: – Milyen területen fejlesszenek a vállalkozások?

Z. K.: – A minőségi szolgáltatásnyújtás mellett érdemes a vendégekkel való kapcsolattartásra is figyelmet fordítani a különböző közösségi felületeken. Sok vendéglátó vállalkozás még informatikailag le van maradva. Nem tudják, hogyan kellene alkalmazásokon vagy a közösségi médián keresztül kapcsolatot építeni volt és jövendőbeli vendégeikkel. Ezt a hátrányt könnyű behozni, elég a szemléletváltás és az akarat. 

A komolyabb digitális beruházásokhoz pedig segítséget nyújthat a Modern Vállalkozások Programja. (lásd a keretben) Ennek keretében informatikai fejlesztésekre igényelhető vissza nem térítendő támogatás. Várhatóan a nagyobb forrást igénylő konyhatechnológiai és gépészeti fejlesztésekhez is lesz a  közeljövőben pályázat. 

H. V.: – Milyen változásokra számíthatunk a következő egy-két évben?

Z. K.: –A  vendéglátóhelyek forgalma folyamatosan növekedett az elmúlt években és ez várhatóan így marad.  Azonban a munkaerő megtalálása és megtartása továbbra is komoly problémát fog jelenteni. Ennek egyik megoldása a megfelelő bérezés. Ezért várható, hogy lassan, de megindul a bérek emelkedése. Ezt az éves költségvetési terv készítésekor már jó, ha figyelembe veszik a vállalkozók!

A munkaerőbe is be kell fektetni 

A Magyar Szállodák és Éttermek szövetségét is megkérdeztük, hogy miként látják a vendéglátás helyzetét. A MSZÉSZ véleményét Csapody Balázs foglalta össze:

–A vendéglátásban a jövő kulcsa a saját, egyedi kínálat és arculat megtalálása, és annak tökéletes kidolgozása. Aki sikeres akar lenni, ennek meg kell felelnie. 

A legnagyobb fejlesztéseket az emberi erőforrásban, a dolgozók élet- és munkakörülményeiben kell végrehajtani. Ezeken  javítani kell. A szakmát is csábítóvá kell tenni. Ez legalább olyan fontos lesz a jövőben, mint a vendégtéri fejlesztések. Nagy erőket érdemes összpontosítani az oktatásra, belső képzésre. 

Csapody Balázs szerint egyre több megfelelő szaktudással rendelkező munkaerőre lesz szükség. Fontos lesz az egyedi szaktudás is (pl. vegán ételek, helyi konyha). A vállalkozóknak pedig fel kell készülni arra, hogy a szakembergárda sokkal mozgékonyabb lesz, keresni fogják az új kihívásokat, nehezebb lesz olyan dolgozókat találni, akik hosszú távra terveznek egy munkahelyen.

A tanulmányt itt olvashatja el

Dobó Csaba