A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Nem kell már külön engedélyt kérniük a NÉBIH-től az élelmiszerrel foglalkozó induló vállalkozásoknak, például éttermeknek. Engedély helyett egy bejelentésre van csak szükség, ezzel jócskán lerövidülhet a vállalkozás indításához szükséges ügyintézési idő.

Az élelmiszerrel foglalkozó vállalkozások korábban csak alapos engedélyezési eljárás után kezdhették meg működésüket. Az engedélyt az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság adta ki, ezt is be kellett szerezni a jegyzői nyilvántartásba vétel mellett. A kérelem benyújtása után a területileg illetékes megyei kormányhivatal ellenőrei helyszíni szemlét tartottak, majd ennek eredményei alapján döntötték el, hogy a hely megfelel-e az élelmiszerek előállításához, forgalmazásához szükséges feltételeknek. Ha a szemle során valamilyen probléma merült fel, akkor az eljárást felfüggesztették addig, míg a vállalkozó a hibát ki nem javította. Ezt követően folytatódott tovább az engedélyezési eljárás. Ha minden rendben volt, akkor a vállalkozás megkapta az úgynevezett FELIR-azonosítót, ami azt jelentette, hogy működését regisztrálták az Élelmiszerlánc-felügyeleti Információs Rendszerben (ennek a rövidítése a FELIR). 

Ilyen engedélyre a friss húst, halászati terméket, nyers tejet, hűtést igénylő tejet és tejterméket, hűtést igénylő cukrászati terméket és a vendéglátóipari terméket forgalmazó vállalkozásoknak volt szükségük. 

Július elsejétől az engedély beszerzése egy elektronikus bejelentésre egyszerűsödött. FELIR-azonosítóra továbbra is szükség van, ám ezt most egy bejelentéssel lehet megszerezni. A vállalkozás indítása során most a következő lépéseket kell követni:

– be kell jelenteni a jegyzőnek az élelmiszer-kereskedelmi vállalkozás indítását

– ezzel egyidejűleg regisztráljuk a vállalkozást elektronikusan a FELIR-ben. Más tennivaló nincs ezzel kapcsolatban.

Az elektronikus regisztrációt az alábbi oldalon kell elindítani ügyfélkapus bejelentkezéssel: upr.nebih.gov.hu/login. 

Aki nem akarja az elektronikus ügyintézést választani, személyesen is regisztrálhat az illetékes járási kormányhivataloknál.  

Forrás: 20/2021. AM rendelet

Nagy Csaba