A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Nem mindenki viseli jól, ha a gyerekek hangosabbak a kelleténél vagy a vacsoraasztal körül futkároznak. Úgy tűnik, igény van a nyugodt pihenést kínáló, „felnőttbarát” szálláshelyekre, amelyekből egyre több működik már itthon is.

Miért is ne játszhatnának vidáman a gyerekek egy szálláshelyen, hiszen azért hozták el őket a szüleik, hogy jól érezzék magukat. De a viselkedésük néha valóban kiverheti a biztosítékot a vendégek egy részénél. Zavaró lehet a folyamatos kiabálás, hisztizés, medencébe ugrálás, az asztalok közötti rohangálás az étteremben. Persze érthető, hogy a gyerekek elevenek, nem is lehet tőlük elvárni, hogy fegyelmezetten pihenjenek.

Vannak viszont olyan vendégek, akik valóban nyugodt környezetben szeretnének kikapcsolódni, és ez nemcsak a gyermektelenekre igaz. Időnként a szülők is kipihennék a mozgalmas hétköznapokat, de csak kettesben. Ezeket az igényeket felismerve jöttek létre a „felnőttbarát” szálláshelyek, ahol meghatározzák, hogy 12, 14 vagy 16 év felettiek látogathatják őket. Egyesek szerint ez diszkrimináció, mondván, hogy így gyerekeket, gyerekes családokat zárnak ki egy szolgáltatásból. Más vélemények szerint ugyanakkor, mivel rengeteg gyermekbarát szálláshely működik, senkit nem ér hátrány a gyerekmentesség miatt. Plusz figyelembe kell venni a gyermektelenek vagy a gyerekük nélkül utazni kívánó családosok igényeit is.

Mit takar egy gyerekmentes vagy felnőttbarát hotel?

Nem véletlen, hogy egy ilyen szállodának a fókuszában a kikapcsolódás, a feltöltődés, a csend és az én-idő áll. Itt mindenkinek lehetősége van csak magával vagy a pároknak egymással foglalkozni. Egy felnőttbarát helyet ezért nászutasok, párok, üzletemberek, nyugdíjasok keresnek fel szívesen. Általában számos wellness- és egyéb szolgáltatásokat vehetnek itt igénybe: fürdőzés, szaunavilág, masszázs, kozmetika, fodrász, arckezelések, vagy ha aktív pihenésre vágynak, akkor teniszezésre, biciklizésre is van lehetőségük. Vannak olyan wellness szállodák is, amelyek nem teljesen felnőttbarát üzemmódban működnek, hanem csak bizonyos időszakokat, például hétvégéket hirdetnek meg, amikor csak felnőttek foglalhatnak szobát.

Itthon is egyre népszerűbbek

A felnőttbarát koncepcióban rejlő versenyelőnyt külföldön már évekkel ezelőtt felismerte néhány szálloda. Idehaza először néhányan még csak gyermekmentes hétvégéket mertek hirdetni, de ma már több olyan szálláshely is van, ami kifejezetten felnőttbarátnak hirdeti magát. A ráckevei Duna Relax Hotel például az elsők között csatlakozott a gyerekzsivaj-mentes szállások sorához. – 2003-ban az első wellness  szállodák között voltunk, és időközben rájöttünk, hogy meg kell valamivel különböztetni magunkat a többiektől, akkor tudunk eredményeket elérni. Így jött öt évvel ezelőtt, hogy felnőttbarát szállodává alakuljunk – mondta lapunknak Sárvári Krisztina igazgató.  

A hotelben először 12 éves kornál húzták meg a határt, ma már 14 év felett lehet náluk megszállni. A vendégkörük egy része kezdetben főleg 50 pluszos volt, 30-40 százalékuk viszont gyerekkel érkezett, elsősorban a nyári időszakokban. Egy meglévő üzemelésből kellett tehát átalakulni. Ők nem a drasztikus megoldást választották, hogy másnaptól már nem fogadnak gyerekeket, hanem inkább a szolgáltatásokat alakították úgy, hogy ne jöjjenek a vendégek gyerekkel (mert például nincs etetőszék vagy nincs játszószoba). – Mi egy lágyabb átmenetet választottunk, hagytunk időt a vendégeinknek. Pár hónapig voltak, akik gyerekekkel érkeztek, de az új foglalások már csak felnőttek számára voltak elérhetőek. Kezdetben sok negatív kritikát kaptunk, hogy ez megkülönböztetés, de később sokan megértették, hogy nem arról van szó, hogy nem szeretjük a gyerekeket, hanem a gyerekes szülőknek is akarunk egy olyan szolgáltatást nyújtani, ahol csak magukkal foglalkozva tudnak pihenni – magyarázta az igazgató. Mint mondta, a programokat is kifejezetten úgy állítják össze, hogy azok a felnőttek számára legyenek érdekesek. Például rendeznek kvízjátékokat, délutáni borkóstolót, koktélkészítést stb.

Felnőtteknek szóló programokkal a panziók is jobban kitűnhetnek

Sárvári Krisztina úgy látja, hazánkban is van igény a felnőttbarát szolgáltatásokra, igaz, ezt az árban kezdetben nem feltétlenül tudták érvényesíteni. – Míg egy bababarát, gyerekbarát szállodánál sokkal jobban ki lehet emelni az árban is ezeket az extra szolgáltatásokat, egy felnőttbarátnál ez lassabban megy. Mi a szolgáltatásainkkal inkább megkülönböztetjük magunkat a többi wellness szállodától. A vendégek ugyanis nem feltétlenül hajlandóak többet fizetni ezért, viszont legalább 60-70 százalékuk kimondottan azért jön hozzánk, mert ezt a fajta pihenést biztosítjuk. Főleg idősebb, 50 év feletti vendégeink vannak most is, de próbálunk kimondottan romantikus csomagokat kínálni, amelyek a fiatalabb korosztálynak szólnak, hogy bővítsük a vendégkört. Emellett sok vállalati rendezvény, tréning van nálunk, így üzletemberek is a vendégeink. Jönnek még gyerekes szülők, nagyszülők is, akik gyerekek, unokák nélkül szeretnének pihenni – árulta el Sárvári Krisztina. Mint mondta, nem véletlen az idősebbek érdeklődése, szerinte ugyanis inkább őket zavarja jobban a gyerekek nyüzsgése, a fiatalabb vendégeket lekötik a saját programjaik.

Az igazgató szerint a kisebb szálláshelyeknek, panzióknak is érdemes felnőttbarát hétvégéket, csomagokat kínálni, mert ezzel egy picit kitűnhetnek a nagy marketing és értékesítési kínálatból. Sokkal jobban megfogalmazhatják, kihez szólnak egy adott pillanatban, kinek akarják a szolgáltatást biztosítani. Így egy marketing üzenet világosabb, egyszerűbb, hiszen ki van mondva, hogy az adott időszakban azokat várják, akik gyerek nélkül utaznak.

Külföldön egyébként ez a szemlélet már egyre inkább ki- és átszivárog a hotelekből más területekre is, üzemelnek már gyerekmentes éttermek, kávéházak is. Ezekbe vagy egyáltalán nem lehet kicsikkel menni, vagy az esti óráktól válik felnőttbaráttá a hely.

Szilágyi Katalin