A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Megváltoztatta a kormány a felszolgálási díjra vonatkozó szabályokat. A módosítással egyértelműbb lett a felosztás lehetősége: a pénzből mindenkinek járhat, aki az étteremben dolgozik. 

A elszolgálási díj felosztásának szabályairól egy nagyon rövid, gyakorlatilag egyparagrafusos rendelet gondoskodik. Rövidsége ellenére a 15 évet megélt szöveg mégis kétértelmű volt. A rendelet ugyanis előírja, hogy a felszolgálási díjat havonta kell a vendéglátásban közvetlenül – az üzletben – közreműködőknek kifizetni. Ugyanakkor egyetlen szót sem fordítottak eddig annak értelmezésére, hogy mit tekinthetünk közvetlen közreműködésnek. Egyértelmű volt, hogy ide tartozik a felszolgáló és a szakács, de vajon mi a helyzet a konyhai kisegítőkkel, takarítókkal, vagy még inkább az étterem irodájában dolgozó könyvelővel és adminisztrátorral? Nekik is jár vajon a felszolgálási díjból, vagy nem részesülhetnek belőle, mert nem közvetlen közreműködők?

Ezt az ellentmondást tisztázta 15 év után egy új rendelet. A meglévő rendelet szövegét mindössze annyival egészítették ki, hogy közreműködőnek a vendéglátó üzletben alkalmazott munkavállalót kell tekinteni. Tehát minden munkavállaló közreműködőnek számítható, munkakörétől függetlenül mindegyik részesülhet a felszolgálási díjból.

6/2020 MK rendelet

Nagy Csaba