A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Be kell adni egy beszámoló lapot azoknak, akik igénybe vették a covid idején kapott, Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatását.

2021-ben sok egyéni vállalkozó élt az egyszeri, 219.000 forintos kompenzációs támogatással. Ez volt az a támogatás, amit a covid miatt nehéz helyzetbe került iparágakban igénybe tudtak venni azok az egyéni vállalkozók, akik bértámogatást – alkalmazott hiányában – nem kaphattak. Az élhetett az egyszeri támogatással, akinek főtevékenysége megfelelt a kiírásban szereplő feltételeknek.

A feltételek között két hónapos fenntartási kötelezettség szerepelt, azaz azt kellett vállalni, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő két hónapon belül nem szüntetjük meg a vállalkozást. A veszélyhelyzet május 31-vel megszűnt. A május 26-i Közlönyben a fenntartási kötelezettséggel kapcsolatban azonban könnyítést találunk. Ez kettő hónapról egyre csökkent, azaz a vállalkozás 2022. június 30-ig nem szüntethető meg.

Miért fontos ez? Azért, mert a támogatottaknak a fenntartási kötelezettség lejáratát követő 8 napon belül nyilatkozniuk kell a járási (kerületi) hivatal felé, hogy eleget tettek a feltételeknek. Ennek hiányában, kérhetik a támogatás visszafizetését. A nyilatkozatot a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján elérhető Beszámoló lap segítségével tehetjük meg. A nyomtatványt a bit.ly/beszámolólap oldalon, a kapcsolódó tartalmak utolsó letölthető irataként találjuk meg.

Kovács Nikoletta