A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Nyakunkon az adventi időszak és a karácsony. A légkör, a fények, az illatok, az ételek mind-mind hozzájárulnak a varázslatos karácsonyi hangulathoz. Ahhoz, hogy vendéglátóként az otthon meghitt hangulatát idézzük meg, nagyon fontos a megfelelő dekoráció. Hogy idén se maradjunk szuper dekoráció nélkül, megosztunk pár filléres karácsonyi dekorációs tippet, amit akár saját magunk is elkészíthetünk.

Karácsonyi dekorációs trendek

Karácsonyi dekorációnkat érdemes minden évben frissítenünk az aktuális trendeknek megfelelően. Nem kell teljesen lecserélni a díszeket, elég a meglévőt átalakítani. Legyünk környezetbarátak és költséghatékonyak! Ezt sugallják a 2021-es karácsonyi dekorációs trendek is. 

A fenntartható minimalizmus fő csapása nem meglepően a környezet- és természetvédelem. Az irányzatot a természet ihlette, amely egyszerű, szinte minimalista stílusban teremt összhangot. Dekorálásra használjunk természetes anyagokat és földszíneket. Például fa karácsonyi díszeket, tobozokat, faágakat, állatfigurákat. Mindent, amit a természetben megtalálunk. Kiegészítésként pedig használjunk minél több ropogós fehér díszítést (pl.: párnákat, takarókat, terítőt), ami a havas karácsonyi tájat idézi meg.

A trend idei újdonsága a karácsonyfán megjelenő kagyló díszek és a tengeri élőlényeken és homokon található természetes minták ihlette pasztell színek. Gondoljunk csak a tengerkékre, a csillogó aranyokra, a halvány piros részletekre. 

A nosztalgikus vintage visszafogott színpalettán alapul, de a dísztárgyakat a részletgazdagság jellemzi. Főszerepet kapnak a retro karácsonyi díszek, mint a gyertyatartók, harangok, lámpások, díszes képkeretek, vintage képeslapok. A karácsonyfára finoman megmunkált, patinás üveggömbök kerüljenek. Ha igazi kincsekre szeretnénk szert tenni, a bolhapiacon vagy a nagymama padlásán érdemes körülnézni. A pasztell színvilágot kockás textilekkel és mikulásvirágokkal tehetjük vidámabbá.

A harmadik irányzat a metálos csillogás. Elegáns és érzéki. Színei a már tavaly is hódító arany, ami melegséget ad a belső tereknek, mellé pedig az ellentéte, az ezüst párosul, ami segít bevinni a kinti havas hűvös érzését. Az arany mellé merészebb sötét kiegészítőket is érdemes párosítani. Dekoráljunk sötétlila, sötétkék, fekete kiegészítőkkel. Minél merészebb és látványosabb, annál jobb. 

Újrahasznosított díszek

A 2021-as trendek követéséhez nem kell drága pénzen új dekorációt venni. Elég  egy kicsit kreatívnak lennünk. Nézzünk néhány könnyen elkészíthető dekorációt!

Készítsünk adventi koszorút fából! 

Csak néhány alapanyag és egy ragasztópisztoly szükséges. A díszítéshez bármilyen anyagot használhatunk a gyertyák mellett. Például az őszi dekorációból megmaradt tobozokat, és terméseket.

A tobozok önmagukban is tökéletes dekorációs elemek. Nemcsak az adventi koszorún mutatnak jól, hanem egy tálba kupacolva is.

Dekoráció parafadugóból 

A parafadugóból készült koszorú az egyik legötletesebb dekoráció, ami nemcsak karácsonykor, hanem egész évben megállja a helyét. Fő alapanyaga a borosüvegek parafadugója, ami szinte minden vendéglátóegységben fellelhető. 

Elkészítéséhez egy koszorúalapra, ragasztópisztolyra lesz szükség. A koszorú alapra felragasztott  parafadugókat tetszés szerint dekorálhatjuk szalaggal, fényfüzérrel.

Ha ezt túl macerásnak gondoljuk, a parafadugót szórjuk egyszerűen egy vázába, és meglátjuk milyen jól mutat majd!

A karácsonyfa díszítése

Újság karácsonyfa

Az adventi koszorú mellett elmaradhatatlan dekorelem a karácsonyfa. Ma már nagyon jó minőségű műfenyők is vannak a piacon. Ezek ha tönkremennek használhatók girlandként vagy koszorú készítéshez is. A fa díszítése történhet az aktuális trendeknek megfelelően, de az is divatos, ha egyáltalán nem díszítjük fel. Sőt 2021-ben a kicsit csökött, asszimetrikus fák is divatba jönnek. Készíthetünk karácsonyfát alternatív anyagokból is. Például fából, lécekből vagy akár újságpapírból is.

Tervezzük meg a dekorációt!

A karácsonyi dekoráció tárháza végtelen. Rengeteg ötletet találunk az interneten és a Pinteresten. Válasszuk ki a hozzánk illő stílust, és nézzünk körül milyen alapanyagaink vannak, miket tudunk újrahasznosítani. A többi már csak fantázia kérdése!

Király Viktória