A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés
Woman guest tourist with suitcase in hotel lobby interior. Beautiful mature woman traveling, modern hall of hotel spa resort, leisure and weekend age people

Május 4-től Budapest és Pest megye kivételével bizonyos szabályok betartása mellett feloldották a kijárási korlátozást, így a vidéki szálláshelyek újra fogadhatnak turistákat. Azokba a térségekbe, ahol maradt a szigorítás, továbbra is csak alapos indokkal lehet utazni és megszállni.

A kormány májustól enyhített a kijárási korlátozás szabályain, egyelőre csak vidéken. Ez azt jelenti, hogy a vidéki szálláshelyek újra fogadhatnak szabadidős célból érkező vendégeket, és kinyithatnak a szálláshelyek, éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei. A vendéglátóhelyen belül azonban még mindig csak az ott dolgozók tartózkodhatnak és az, aki elvitelre vásárol. 

Budapesten és Pest megyében csak alapos indokkal lehet a szálláshelyet igénybe venni

Budapesten és Pest megyében határozatlan ideig továbbra is érvényben van a kijárási korlátozás. Ezalatt a térségben található szállodák, vendégházak, panziók nyitva tarthatnak, ezt semmi nem tiltja, de a tulajdonos/üzemeltető saját hatáskörében dönthet úgy, hogy átmenetileg zárva tart. Ez abból a szempontból érthető döntés, hogy a kijárási korlátozás alatt szabadidős céllal érkező vendégeket nem fogadhatnak, és külföldi turisták sincsenek. 

A kijárási korlátozás alatt csak azok szállhatnak meg, akik a kormányrendeletben meghatározott alapos indokkal érkeznek a szálláshelyre. Például gyógykezelést vesznek igénybe, idős rokont segítenek, vagy munkavégzés, hivatásbeli kötelezettség miatt tartózkodnak a térségben. Így munkásokat, üzletembereket nyugodtan lehet fogadni, még akkor is, ha Budapestről vagy Pest megyéből érkeznek – tájékoztatta lapunkat Sárvári-Deák Zsófia, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára. 

Ugyanakkor a szálláshelyek nem kötelesek ellenőrizni, hogy a vendég alapos okkal érkezett-e, és azt sem, hogy onnan alapos okkal lép-e ki. Ennek az ellenőrzése nem az ő kötelességük, erre nincs is joguk. Nem jogosultak elbírálni azt sem, hogy alapos okkal érkezett-e a vendég. Ez a magánszemély, a vendég felelőssége. Arról azonban tájékoztatni kell, hogy milyen indokkal és milyen feltételekkel tartózkodhat a szálláshelyen kívül. 

Ha a vendégnek a kijárási korlátozás idejére volt foglalása, akkor vissza kell téríteni neki az előleget, hiszen nem tudja igénybe venni a szálláshely szolgáltatásait. – Ha a szállás szerződéses feltételei között nem szerepel a vis maior, akkor a Polgári Törvénykönyv rendelkezései az irányadóak. Ennek alapján pedig az előleg minden esetben visszajár a vendégnek, ha a szerződésben foglaltak hatósági korlátozás miatt meghiúsulnak – mondta Sárvári-Deák Zsófia.

A szálláshely éttermében fel lehet szolgálni az előre megrendelt étkezéseket

Bár a kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet előírja, hogy a vendéglátó üzletben csak az ott dolgozók tartózkodhatnak és az, aki elvitelre vásárol, ez nem vonatkozik azokra az éttermekre, amelyek szálláshelyen üzemelnek, és szálláshely-szolgáltatást igénybe vevőknek nyújtanak vendéglátást. Vagyis a szállóvendégeknek az előre megrendelt étkezéseket a megfelelő higiénia betartásával fel lehet szolgálni

Az „utcáról” érkező vendégre a megjelent korlátozások vonatkoznak, azaz vidéken csak a szálláshely kerthelyiségében lehet kiszolgálni őket, illetve a szállóvendéget is, ha az esti koktélját kéri.

Szilágyi Katalin