Francia mintára közös projektet tervez indítani a Kislépték Egyesület, a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület és a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) a szatmári és beregi térségben, hogy elősegítsék a turisztikai régió fejlődését.
A cél, hogy széles körben ismertté váljanak a helyi nyersanyagok és termékek, valamint a térség épített és természeti értékei. Partnerük a francia Planete Terroirs mozgalom, ami a vidéki térségek fejlesztése érdekében dolgozik, támogatja a fenntartható és helyi élelmiszer-előállítást a hagyományos és helyi alapanyagok, ételek megismertetésén keresztül.
Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke elmondta: a francia partnerek már kidolgozták és sikeresen működtetik azt a rendszert, amiben termelők, illetve gasztronómiai szakemberek közösen dolgoznak, részesedve a rendszer gazdasági előnyeiből is. Kiemelte: a szatmár-beregi térség adottságai nagyon jók, az itt megtermelt zöldségek, gyümölcsök és tenyésztett állatok kiváló alapanyagot biztosítanak egy különleges gasztronómia kínálat kialakításához. A SVÉT elnöke a jó kapcsolatok kiépítését nevezte a legfontosabbnak, hogy a szolgáltatók és termelők együtt tudjanak működni. A program 2026-ban indulhat el.
Forrás: MTI