A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Fehér Attila két állás mellett jutott feleségével arra az elhatározásra, hogy létrehoz egy glamping szálláshelyet az egzotikus élményeket kedvelőknek. A tiszalöki Lotus Glamping négycsillagos szállodai szolgáltatást nyújt egy 20 négyzetméteres sátorban közvetlenül a Tiszánál. A tavaly augusztusi nyitástól kezdve sok az érdeklődő, az elmúlt évben már 60%-os volt a foglaltság. A tulajdonossal a sikerről, és az ahhoz vezető rögös útról beszélgettünk.

Attila már régóta gondolkodott azon, hogy valami egyedi, különleges szálláshelyet szeretne létrehozni a festői Tisza-parton. Első lépésként elkezdte nézegetni a hazai kínálatot, azonban az ott talált jó minőségű faházak nem nyűgözték le. Ezért hamar külföldi oldalakon kezdte keresni a hazai viszonyokra átültethető ötletet. Az átalakított iskolabuszok, a teljes kényelmet nyújtó konténer és új építésű faházak képei között talált rá az úgynevezett glamping életérzésre. 

A célközönség felkutatása nem könnyű, érhetnek minket meglepetések

Attila nevetve meséli, hogy mikor a célközönséget és az igényeket próbálta felmérni, nem is lőhetett volna jobban mellé. Első körben megkereste az egyedi, izgalmasnak tűnő szálláshelyek instagramját bejelelölő, ott nyaraló vendégeket a glamping ötletével, hogy mennyire tetszene nekik. A kérdésre adott pozitív válaszok alapján a tulajdonos az érdeklődő vendégeket a 30-50 éves korosztályhoz tartozókhoz sorolta. Tette ezt azért is, mert úgy gondolta, hogy ők azok, akikben nosztalgia ébredhet a sátrazás iránt, de már a kényelmi szempontokról sem szívesen mondanak le, sőt a glamping luxusa is vonzó lehet számukra. A gyakorlat bebizonyította, hogy tévedett: a fiatal 18-34 évesek, akik ki akarják próbálni, és lefoglalják a szállást. 

A vendégek képei is hozhatják az újabb foglalásokat 

A Lotus Glamping igazi vonzereje abban rejlik, hogy a honlapra és a foglalási oldalakra feltöltött képek bár úgy néznek ki, mint egy Pinterest válogatás, de a szálláshely valós képei. Attila még mindig elmosolyodik rajta, mikor az érdeklődök a helyszínen döbbenek rá, hogy amit a képen láttak, az nem átverés. Ha egy városi vendég kiszakad a megszokott betondzsungeléből, és nálunk találja meg a lenyűgöző természetet és élményt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy számos képpel is meghálálja, ami akár további foglalásokhoz is vezethet. 

A wellness-t sokan megunták már

Attila saját tapasztalata azt mutatta, hogy sok vendég szeretné élvezni a wellness szállodák kényeztető szolgáltatásait a tömeg, zsúfoltság és lárma nélkül, meghitt, csendes a természethez minél közelebbi környezetben, ahol nem kell osztozni sem az élményen, sem a szálláshelyen senkivel.

A szállodák hasonló kínálatát már sok vendég unja – mutat rá a tulajdonos, hiszen a wellnessekben nagyrészt ugyanazon rutin szerint zajlanak a mindennapok: reggeli, ebéd, vacsora megspékelve egy forró, jaccuzis fürdővel, jobb esetben egy nyugtató masszázs a nap végén. Sokszor a passzív időtöltést helyezik ezek a helyek a középpontba, ezért is döntött Attila egy olyan helyszín mellett, ahol sok a látnivaló, és a kerékpárosok is találnak lehetőségeket.

A programlehetőségek fontosak

Ha szálláshelyünk egy olyan településen található, aminek csak az előnyeit lehet sorolni, az már fél siker. Tiszalökről indulva akár többszáz kilométert is el lehet tekerni biztonságosan az itt áthaladó EuroVelo kerékpárúton, a fontosabb környékbeli látványosságok, mint a tiszadobi Andrássy kastély vagy Tokaj, biciklivel könnyen megközelíthető. Így nem is meglepő, hogy a Lotus glampingben a vendégek rendelkezésére áll két kerékpár. Meg kell találnunk a vendégházunk közvetlen környezeti kincseit is, amit tudunk ajánlani vendégeinknek, mint ahogy Attila teszi a 10 perc sétára található tanösvénnyel, amely a Tisza mocsaras vidéke felett vezet.  

Mitől érzik a vendégek a luxust?

A tulajdonos, hasonlóan a 2005-ben Angliában, USA-ban kibontakozó glamping mozgalom eredeti célkitűzéséhez, a kemping természetközeliségét és a szállodák kényelmét hozta össze. Egy négycsillagos szállodai lakosztályt szerettek volna eldugni egy luxus-sátorban. A 20 négyzetméteres sátorba belépve süppedős szőnyegek, hangulatos fények, és a királyméretű franciaágyra máris ledőlhetnek a vendégek egy megterhelő túra után. De ha egy kényeztető pezsgőfürdőre vágynak, akkor a sátor mellett élvezhetik azt. Hűtő-fűtő klíma gondoskodik a megfelelő hőmérsékletről nyáron és a hűvösebb őszi napokon is, és természetesen óriásképernyős tévé valamint saját wifi-hálózat is várja őket. A kertben grillen próbálhatják ki főzőtudományukat, a dézsákból még fűszernövényeket is csipegethetünk a hús pácolásához. 

A luxust is lehet fokozni, készítsünk feláras ajánlatokat!

Attila tanácsa a szálláshelyek üzemeltetőinek, hogy hozzanak létre feláras különszolgáltatásokat. Ezek legyenek mindig személyre szabottak, de lehessen választani csomagokból is. A Lotus Glampingben romantikus bekészítésnek elnevezett vörös rózsából, prémium csokoládéból, behűtött pezsgőből álló üdvözlőcsomagokat választhatnak a vendégek.

Ha netalán saját parti hozzáférést is biztosítunk, akkor érdemes felárasan valamilyen vízi járművet is a vendégek rendelkezésére bocsátani. Attiláéknál sétahajózást választhatnak a prémium vendégek.  

Sok a foglalás

Attila az üzleti részletekbe is beavat minket. Ő eredetileg hosszabb, öt éves megtérülési idővel számolt, azonban a sok foglalásnak köszönhetően jelenleg már úgy látja, két év alatt is visszajöhet a befektetett pénz. A tavalyi évben augusztus 20. és október 31. között tartottak nyitva, ezalatt minden hétvégén foglaltak, jellemzően 3-4 napra érkeztek a belföldi vendégek. A tulajdonos szerint a foglalási kedvet erősen befolyásolja, hogy milyen az időjárás, így az októberi esős három héten kevésbé érdeklődtek, de összességében még így is 60%-ban sikerült feltölteni a helyeket. Idén az előfoglalások száma már most meghaladta a tavalyi összes foglalást. 

Sebestyén Szabolcs