A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Egyre több vendéglátóhelyen gondolnak a gyerekes családokra is. Ez nem csak a gyermekesek megnyerése miatt lehet fontos. Ha egy étterem nem tudja a gyereket lekötni, akkor a többi vendégét is bukhatja. Mindenki jobban jár, ha a játszósarkokban, kinti játszótereken elszórakoznak a lurkók ahelyett, hogy lerámolnák terítőstől az asztalt, vagy a többi vendég idegeire mennének. Nézzünk körül ezen a terepen!

Életkor szerint haladva: kisbabák

– Csecsemővel az ember egyébként sem nagyon megy étterembe – meséli Gabiella, két gyermek édesanyja. Ő egyszer volt pici babával, többé nem is ment. Miért? Mert nem volt megfelelő hely sem a szoptatásra, sem pedig a pelenkázásra. A WC-ben, az autóban ezek nem túl kellemes manőverek. – Elég lenne egy paraván, egy pelenkázó feltét és egy-két etetőszék, ezek azért nem kerülnek horribilis összegbe. Őszintén, emiatt hagytuk ki az éttermezést, egyébként mentünk volna sűrűbben – tette hozzá. – Ami viszont jó, hogy ma már sok étterem akadálymentes, nem kell szlalomoznod az asztalok között a babakocsival” – mondta mosolyogva.

Óvodások, kisiskolások: nekik kell a játszósarok

Az óvodás, kisiskolás korú gyerekeknél inkább az a baj, hogy ha sokat kell várni az ételre. Ha nem is órákról van szó, egy hisztiző gyerekkel sokkal lassabban telnek a percek, másodpercek. Minden vendégnek, nem csak annak az egy családnak… 

Ha nincs kialakított játszósarok, akkor a szülők gyakran telefonnal próbálják meg lekötni a gyereket. – Ördögi kör, ha ordít, azért  kap rosszalló tekinteteket az ember, ha telefont nyomkod, azért. 

Ekkora gyerkőcöknek elég egy asztal, pár székkel és néhány egyszerű játékkal. Nem kell méregdrága dolgokra gondolni. Fiúknak építőkocka, pár kisautó, esetleg lego, lányoknak rajzlap, ceruzák, zsírkréta, talán egy csillivilli rózsaszín póni. Arra az esetre, ha több gyerek van, kártya, esetleg 1-2 társasjáték (lehetőleg plusz 50 dobókockával, mert az fogyóeszköz). Olyan dolgokra gondoljunk, amelyekkel együtt és egyedül is lehet játszani. Túlbonyolítani nem kell: ha más, mint az otthoni, akkor már leköti a kölyköket pont annyi időre, amennyire kell. Ha van erre pár tízezer forintunk, meg egy kis zugunk, egy kis kreativitással megfűszerezve szuper gyerekkuckót tudunk berendezni. 

Túl a kisiskolásokon is van élet, de 12 évesen már nem rajzolgatnak a sarokban a kamaszok. Nekik már legtöbbször ingyen WIFI legyen, ennyi.

Kültéri játszótererek

A kültéri játszótér nagyon jó, viszont jóval drágább pár pakli kártyánál és néhány színes ceruzánál. Télen pedig szinte egyáltalán nem lehet használni. 

Itt elég szigorú szabályokkal szembesülhetünk, nem annyi a dolog, hogy veszünk egy akciós műanyag csúszdát és kitesszük a kerthelyiségbe. Tervre és használatbavételi engedélyre is szükségünk lesz, tanúsítvánnyal tudjuk üzemeltetni, és 3 évente felülvizsgálat, ellenőrzés is borzolja az idegeinket. (78/2003. GKM rendelet

1 méter felett például ütéscsillapító kell, alatta elég a fű, gyep is a szakember szerint. Ez az árnál nem mindegy. És ezek amúgy sem olcsó eszközök. (Lásd keretes írásunk.) – Rettentő alaposan szét kell nézni a gyártók között, ha ilyenre adjuk a fejünket, mert óriási különbségek vannak árban – jegyezte meg.

A telepítésre pár hónapot mindenképpen  számolni kell. – Kezdjük szezon után, ősszel, akkor tavaszra biztosan megleszünk” – javasolta.

A többi vendéggel mi legyen a gyerekzsivajban?

– A többi vendég sem rajong a kisgyerekesekért, valahol jogosan – teszi hozzá Gabriella. Úgy gondolja, hogy ha megoldható, akkor jó ötlet például kijelölni az étterem egyik részét a felnőtt, gyerek nélkül érkező vendégeknek, egy másikat pedig a ricsajosabb családoknak, így senki nem zavarja a másikat. A „lurkómentes övezetben” nyugodtan lehet enni-inni, a gyerekes családok meg nem érzik azt, hogy kinézik őket, mert el mertek menni egy étterembe a kölykökkel. Persze, biztos egyes szülőknek ez nem tetszene, de valószínűleg a nagyobb részük örömmel venné az ilyen megoldásokat. 

– Engem nem zavarnak a gyerekek, egy darabig. Viszont amikor a szoknyámba törli a száját, az már azért na – meséli Judit. Ő hetente egyszer jár étterembe, saját gyermeke nincs. Vannak kedvenc helyei, sokszor mosolyogva elnézegeti a gyerekeket, családokat, de néha egy nehéz nap után nyugalomra vágyik. Ellentmondásosnak tűnhet, de ilyenkor jobbnak talál egy „gyerekes” éttermet. Ott jobban le vannak kötve a kicsik, mint egy olyan helyen, ahol csak annyit lehetőségük van, hogy az asztalok között szaladgáljanak. – Külön részleg, gyerekes-gyerektelen? Szerintem zseniális ötlet! – csillant fel a szeme.

Mennyire fontos? 

A gyerekesek közül minden megkérdezett olyan helyet választ, ahol legalább 20-25 percre lekötik magukat a lurkók. Náluk az árat is sokszor lekörözi a családos éttermi kialakítás. – Ha 2 ezerrel többe kerül, hogy gyerekkel is kicsit kikapcsolódjunk, akkor mosolyogva kifizetem, borravalóval – mondta egy édesapa. Egy másik szülő véleménye az ár-érték arányról: – Vidéki nagyváros. Óriási kerthelyiség, árnyas, szuper kerti játékokkal. A terasz úgy kialakítva, hogy pont rálátsz a gyerkőcökre, de nem hangzavarban kell ülnöd (és a többi vendégnek sem). A kaja is egész jó, de van sokkal jobb is a környéken. A legolcsóbbnak sem mondanám. Mégis, szerinted hova járunk vissza rendszeresen? – tette fel a költői kérdést.

Ha néha kettesben elmennek a felnőttek, akkor már megoszlanak a vélemények: van, akit egyáltalán nem zavar a gyerekzsivaj, “nekem is van” felkiáltással. Mások éppen ellentétes véleményen vannak: “ha végre kiszabadulunk a mókuskerékből, nem ugyanazt szeretnénk hallgatni, mint otthon.”

Mit tehetünk még?

Többen kifejezetten örülnek, ha a menüknél is gondolnak a tökmagokra: a zóna adag, vagy az elnevezés során. Ha pl. egy “Hercegnő” vagy “Mókuska” menüre átkereszteljük a kisebb adag rántott húst sült krumplival, ennyi.

Milliós tételek vannak a kerti játszótereknél

7×5 méteres mászóvár. Létra, kötélháló, láncos átjáró, mászófal és két csúszda. Alá nem kell “extra”, elég a gyep: 2 milliót alaphangon levehetünk a számláról, ha ilyenben gondolkodunk. 

Közel ugyanennyi lehet a limitünk egy 9×9 méteres, két csúszdás, két tornyos erődnél, amelyik már magasabb, tehát esésvédelem is kell alá. Egy kötélpiramis vagy alacsony mászóka 700 ezer körüli összegbe „fáj”, fészekhintát és mezei csúszdákat (flikk-flakkok nélkül) 600 ezer körül kaphatunk. Homokozók, babaházak, kicsi mászókák 400 ezer körül vannak. Egy libikókát vagy egyensúlyozó pályát már 200 ezerből megkapunk, a kis méretű rugós jószágok, járgányok, gyerekpadok meg ezekhez képest szinte ingyen vannak.

Kis Zsuzsanna