A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Szálláshelyeken számos hivatalos feltétel függ a kiadható szobák számától. A hely besorolása is múlhat azon, hogy két egybenyíló helyiséget egy vagy két szobának kell-e tekintenünk. Hogyan sorolhatjuk be például a közös fürdővel, közös konyhával rendelkező, de kétszobás apartmanokat vagy a több szobából álló lakosztályokat?

Egy szálláshelyen nem feltétlenül egy szobát értékesítünk egy vendégnek. A nagyobb lakóegységek, lakosztályok eleve több szobából állnak, a hálókat szállodai viszonylatban tágasnak mondható nappali köti össze. Mégis egy család foglalja el a helyiségeket. Másik esetben egy önálló apartmanban fogadjuk a vendégeket, de szobánként külön-külön érkező párokat vagy családokat szállásolunk el. Ők nem együtt érkeznek, de közösen használják a nappalit és a konyhát, esetenként a fürdőszobát is. Melyiket kell vajon egy és melyiket több szobának tekintenünk?

A kérdésre konkrét választ a szálláshelyek besorolásáról szóló 239/2009. kormányrendelet ad. Eszerint a besorolás szempontjából szobának azt kell tekintenünk, ami egyedi hozzáféréssel rendelkezik és amit önállóan értékesítünk. A szoba így állhat egy vagy több helyiségből is. A statisztikában, a besorolás számításában így a három szobából álló lakosztály is „szoba“, hiszen nem osztjuk meg a vendégek között.

Ezt az elvet kell követnünk az apartmanok esetén is. A két szobát akkor tudjuk két külön vendégnek kiadni, ha a szobák külön-külön megközelíthetők, zárhatók, egymástól függetlenül is használhatók. Hiába közös a nappali, ha a két szobát külön-külön értékesíteni tudjuk, akkor külön szobának kell őket tekinteni.

Nagy Csaba