A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Október végén megjelent a hitelmoratóriumra vonatkozó törvény. Eszerint jövő nyárig marad a felmondási tilalom: azaz a bankok akkor sem mondhatják fel a hitelszerződést, ha az adós nem törleszt. Az még nem tudható, hogy a vállalkozások milyen feltételekkel élhetnek majd a törlesztési moratóriummal, mert ezt egy kormányrendelet fogja tisztázni.

A járvány okozta veszélyhelyzet kihirdetése utáni egyik legfontosabb gazdasági intézkedés volt a hitelmoratórium bevezetése március közepétől. Az akkori rendelet  szerint 2020 decemberéig felfüggesztenek minden hiteltörlesztést a magánszemélyek és a vállalkozások számára is. Ebbe beleértjük a személyi hiteleket, lakáshiteleket és a vállalkozói hiteleket, lízingeket is.

A járvány okozta gazdasági válság elhúzódása indokolttá tette a moratórium meghosszabbítását, még ha nem is a tavasztól érvényes teljes körben. A kormány úgy döntött, hogy egyes kiszolgáltatottabb csoportok számára teszi lehetővé a hosszabbítást még 6 hónapra. A hiteleket 2021. június 30-ig nem kell még fizetnie

– a 25 év alatti gyermeket nevelő családoknak,

– az álláskeresőként regisztrált munkanélkülinek

– a nyugdíjasnak

– a közfoglalkoztatottaknak

– és azoknak a vállalkozásoknak, amelyek pénzügyi nehézséggel küzdenek.

A moratórium rendelkezései a tavaszitól eltérően most egy törvényben láttak napvilágot. A részleteket azonban majd egy későbbi kormányrendelet fogja tartalmazni. Ez fogja meghatározni azt is, hogy milyen vállalkozást kell nehéz helyzetben lévőnek tekinteni. Ezt ma még nem tudjuk, egyelőre támpontokat sem adott a kormány arra, hogy mi alapján dőlhet majd el ez a besorolás.

Nem mondhatják fel a bankok a hiteleket

A hitelmoratórium mellett fontos intézkedés a hitelek felmondási tilalma is. Ez mindenkire és minden vállalkozásra vonatkozik, nem csak a kiemelt csoportokra. 2021. június 30-ig egy bank sem mondhatja fel senkinek a hitelét a törlesztési kötelezettség nem teljesítése miatt. A törvény előírja, hogy ebben az időben a törlesztési problémákat elsősorban tárgyalással kell rendezni, hogy az adós fizetőképessége helyreállhasson.

Mindezek a feltételek, azaz a moratórium és a felmondási tilalom is csak azokra a kölcsönökre vonatkozik, melyeket 2020. március 8-a előtt folyósítottak. (2020. évi CVII. tv.)

Nagy Csaba