A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Nyáron nemcsak sok diák szeretne egy kis pénzt keresni, de a vállalkozók is örülnek a plusz munkaerőnek. A két fél közül mi legyünk az okosabbak, s csak azokkal és olyan feltételekkel kössünk szerződést, amit a jogszabályok is lehetővé tesznek. 

Hány éves kortól?

Diákok nyári foglalkoztatása esetén két számot jegyezzünk meg: 16 és 15. Egy fiatal 16 éves korától vállalhat munkát. Ez akár már állandó munka is lehet, hiszen 16 év a tankötelezettség határa. A fiatalokra nagyjából ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a felnőttekre (a különbségeket később részletezzük). A lényeg, hogy 16 éves kortól szabadon munkát vállalhatnak, tehát nyugodtan köthetünk velük szerződést. 

A törvény 15 éves kortól engedi a munkavégzést, de ekkor még korlátozásokkal. A 15 éves fiatal csak a nyári szünet ideje alatt vállalhat munkát.

18 év alatt a szülő is kell

Bármilyen rövid időre jön is dolgozni egy diák, a szerződéskötést nem kerülhetjük meg. Sőt, arra kell ügyelnünk, hogy a 18 év alatti fiatalok önállóan nem köthetnek szerződést, csakis szülői hozzájárulással. A 18 év alatti fiatal nem tehet önállóan jognyilatkozatot. 

Ez azért fontos, hogy a szülő hozzájárulása nélkül semmilyen feltételt ne lehessen kikötni, például bérrel, munkaidővel vagy más munkafeltételekkel kapcsolatban. Ahogy a munkaszerződés megkötéséhez a szülő közreműködése kell, úgy nem lehet az iratot nélküle módosítani sem. Tehát a szerződés megváltoztatása, felbontása is a szülő hozzájárulásához van kötve, ezt ne feledjük el! 

Azt pedig talán nem is kellene leírnunk, hogy szerződés nélkül a fiatalokat is tilos foglalkoztatni.

Egyszerűsített munkaszerződés

Diákmunkással is köthető egyszerűsített munkaszerződés alkalmi munkára. Érdemes ezt a formát választani, hiszen ennek a legkisebb az adminisztrációja és a fizetendő közteher is itt a legalacsonyabb (napi 1000 forint). Alkalmi munkásként havi 15 napot dolgozhat egy foglalkoztatónál a fiatal. 

Ha azonban turisztikai vállalkozásnál, például szálláshely-szolgáltatónál vállal munkát, akkor turisztikai idénymunkásként összesen 120 napot dolgozhat egy évben. Így csak napi 500 forint közterhet kell az államkasszába befizetni.

A munkaszerződéssel vagy egyszerűsített munkaszerződéssel foglalkoztatott diák biztosítottá válik. A nyári munka beleszámít majd a nyugdíjába is. Jogosult valamennyi tb-ellátásra, azaz szükség esetén táppénzre is igényt tarthat. Nem jár viszont tb-jogviszonnyal a diákmunka-szövetkezeti tagság.

Foglalkoztatás diákmunka-szövetkezeten keresztül

A legtöbb diákot ma nem közvetlenül foglalkoztatják a munkaadók, hanem diákmunka-szövetkezeteken keresztül. Ez a munkáltatónak azért jó, mert nem ő végzi a bejelentéssel és szerződéskötéssel kapcsolatos teendőket, hanem a szövetkezet. A munkaadó egy számlán fizeti ki a szövetkezetnek az igénybe vett összes diákmunkás bérét és közterheit, és nincs további adminisztrációja. A diák fizetéséből csupán jövedelemadót vonnak le, járulékot nem  (nem is számít biztosítotti viszonynak). 

Eltérő munkaügyi szabályok

A munkavégzés során a néhány hétre érkező fiatallal ugyanúgy kell eljárni, mint bármely másik dolgozóval. Néhány könnyítést azonban alkalmazni kell velük szemben:

– nem lehet éjszakai munkára beosztani (22.00 és 6.00 óra között)

– nem túlórázhat

– ha munkaidőkeretben dolgozik, az nem lehet hosszabb egy hetesnél

– a napi munkaidő legfeljebb 8 óra lehet

– ha a beosztás szerinti napi munkaidő a 4,5 órát meghaladja, akkor 30 perc munkaközi szünetet kell biztosítani, 6 óránál hosszabb munkaidő esetén pedig legalább 45 percet

– két munkanap közötti pihenője legalább 12 órás legyen

– heti 2 pihenőnap jár, ezek nem oszthatók be egyenlőtlenül (azaz nem lehet úgy foglalkoztatni, hogy egyik héten szombat és vasárnap, a másikon meg hétfő és kedd a pihenőnapja). Ha a pihenőt órákban és nem napokban mérjük, akkor legalább 48 óra pihenőidőt kell biztosítani

– több szabadságot kell kapnia – az alapszabadság 20 nap, azaz 13 nap után jár egy szabadnap a fiatal dolgozónak is. Ezen felül évente plusz 5 nap jár a 18 év alatti dolgozóknak, tehát nekik 11 naponta jár egy szabadnap. Ez abban az évben jár utoljára, amelyikben a 18. évét betölti.

Munkabér, adózás

Munkabér és adózás kérdésében nincsenek eltérések a fiatal és felnőtt munkavállalók között. A bérnek ugyanúgy el kell érnie a minimálbért, vagy középfokú végzettséghez kötött munkakör esetén a garantált bérminimumot. Jelenleg az adózásban sincsenek eltérések: a 25 év alattiak adómentességét csak a jövő évtől érvényesíthetjük. 

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a kifizetett bérekről és a levont járulékokról a fiatal számára igazolást kell kiadni a következő év január 31-ig. A fiatal dolgozónak pedig adóbevallást kell készítenie a következő évben.

Nagy Csaba