A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Meghosszabbította a kormány az egy éven belül alkalmi munkával tölthető napok számát. Ugyanannál a foglalkoztatónál egy alkalmi munkás egyszerűsített munkaszerződéssel eddig évi 90 napot dolgozhatott. Ezt most 120 napra emelték, de a rendelkezés csak a járvány miatti veszélyhelyzet ideje alatt marad érvényben.

Ha valakit egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazunk, akkor törvény határozza meg, hogy ez a munkaviszony milyen hosszú lehet. Mivel ez a fajta foglalkoztatás a munkáltatónak sok szempontból előnyösebb, mint a rendes munkaviszony, a törvény korlátozza a szerződések lehetséges időtartamát. Ezzel akarják megelőzni, hogy a hosszú távra szóló munkaszerződéseket is ilyen kedvezményes keretek között kössék meg a munkáltatók. 

Egy alkalmi dolgozó ugyanazzal a foglalkoztatóval egymás után maximum 5 napra, egy hónapon belül 15 napra, egy éven belül pedig maximum 90 napra köthet szerződést. Az 5 és 15 napos határidőt most változatlanul hagyták, az éves keretet viszont 90-ről 120 napra emelték a veszélyhelyzet ideje alatt. Ez a változás a vendéglátásban is sok alkalmi dolgozót érint. Jellemzően a szezonálisan működő vendéglátóhelyek alkalmazzák így dolgozóikat, de nem ritka az sem, hogy egy egész éven át nyitva tartó vendéglő is csak a „15 napos“ bejelentéssel veszi fel például a pincéreket. 

Forrás: 651/2021 kormányrendelet

Nagy Csaba