A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Kérdés: Az ifa bevallás 2021-es módosításában a főlapon és az “A” betétlapon is a következő sor szerepel: „A szálláshely vagy bármely más ingatlan ingyenesen történő átengedése esetén a szálláshely, ingatlan címe. Mi az, hogy ingyenes? Ki ad ki ingyenesen szállást? Nem akarom azt bevallani, hogy ingyen adok ki szálláshelyet, ha egyszer nem teszem. De enélkül nem enged tovább a program. Mit akarnak vajon ezzel?”

Nem kell megijedni, itt nem azt fogjuk lenyilatkozni, hogy ingyen adtunk ki szállást, még ha félrevezető is a megfogalmazás. 

Arról van szó, hogy ifa-t nemcsak szállásadóként kell fizetni, hanem a magánembereknek is, ha a lakásukban, nyaralójukban elszállásolják a barátaikat, ismerőseiket. Például ha van egy nyaralóm a Balatonon, és azt átendegem az ország másik felében lakó ismerősömnek egy hétre, akkor a szállásért pénzt nem kérek, viszont ifát kell fizetni. Csak a hozzátartozók után nem kell adózni (pl. szülő, nagyszülő, gyermek, unoka, testvér, házastárs stb.) Ezt az ingyenes használat miatt keletkezett ifát ugyanezen a nyomtatványon kell bevallani. Ez a megfogalmazás tehát ezt az esetet takarja, még akkor is, ha nem túl jól sikerült. Kicsit helyesebben talán így hangzott volna: a szálláshely címe vagy bármely ingatlan ingyenesen történő átengedése esetén az ingatlan címe.

Forrás: 1990. évi C. törvény 1. §, 30. §, 31. §

Kis Zsuzsanna