A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A főváros után Siófok és Eger vonzotta a legtöbb vendéget a második negyedévben – derült ki a Szallas.hu adataiból. Az idei második negyedévben a négynapos húsvéti hosszú hétvége és a háromnapos pünkösdi hosszú hétvége voltak a belföldi turizmus mozgatórugói. A Szallas.hu adatai szerint a húsvéti hosszú hétvégére már valamennyi partnerük április elején teltházat jelzett, a pünkösd már lassabban fogyott. Az április 1-jétől június 30-áig tartó időszakban a Szallas.hu által közvetített bruttó szobaár-bevétel 57 százalékkal nőtt 2019 második negyedévéhez képest, amikor ebben az időszakban utoljára lehetett hasonló feltételekkel utazni.

A háború miatt elmaradtak az orosz vendégek

Ugyanakkor a foglalások csupán 15 százalékkal, a vendégek száma pedig 13 százalékkal gyarapodott. Érződött az orosz-ukrán háború hatása is, hiszen a kieső orosz vendégek például Hévízen vagy a fővárosban is visszaesést okoztak. Mindezek mellett a munkaerőhiány is megnehezítette (megnehezíti) a szállásadók működését.

A májusi, júniusi elő- és last minute foglalásokra pedig a kedvezőtlen időjárás is rányomta bélyegét.

 A Balaton a legkeresettebb, mellette a nagyvárosok és a fürdőhelyek rúgnak labdába

Minden ötödik foglalás a Balaton térségébe szólt. Második helyen az észak-magyarországi régió végzett a foglalások 17 százalékával, harmadik helyen pedig a főváros és környéke a foglalások 12 százalékával. Budapest, Siófok és Eger voltak a legkeresettebb települések április-június között. Szeged, Pécs, Gyula és Hajdúszoboszló követte őket. A top tizes listára még Balatonfüred, Hévíz és Nyíregyháza kerültek fel.

A vendégéjszakák drágultak

A legnépszerűbb települések közül Hajdúszoboszlón volt a legalacsonyabb az egy főre eső éjszakánkénti átlagár drágulása. Tavalyhoz képest csupán néhány forint volt a különbség, 2019-hez viszonyítva pedig 19 százalékos a növekedés. Ugyanakkor Budapest esetén a tavalyinál 38, a 2019-es szintnél pedig 40 százalékkal nőtt az átlagár. Az országos átlagár 11 000 forint volt egy főre éjszakánként, ami tavalyhoz képest 16 százalékkal, 2019-hez viszonyítva 40 százalékkal több. 2021-hez képest az apartmanoknál a legnagyobb a drágulás (+17%), 2019-hez viszonyítva pedig a vendégházaknál (+55%).

Szeptemberre és októberre még magas a foglalási szint

Háromból két foglalás nem hotel típusú szálláshelyre szólt. Bár a foglalási szint magas a nyárra, a kereslet tetőzni és lassulni látszik, hasonlóan a pandémia előtti évek szezonalitásához. Ősszel pedig idén csak egyetlen hosszú hétvége lesz, igaz, az négynapos, hiszen mindenszentek, november 1-je keddre esik. A jelenlegi adatok alapján egyébként a szeptemberi és októberi foglalási szint is jóval magasabb, mint tavaly, és már a 2019-es utolsó negyedéves szintet is túllépték.

Forrás: szallas.hu