A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Az MKB Bank felmérése szerint idén a magyar lakosság 78%-a utazik. Bár a számok biztatók, ne örüljünk, sokan ugyanis a horvát, olasz és spanyol tengerpartot részesítik előnyben. Továbbra is az ötnapos augusztusi utak a legnépszerűbbek, és ha kevés a pénz, akkor a szállás minőségén spórol a magyar.

Az MKB Bank az idén is felmérte a lakosság nyaralási és a hozzá kapcsolódó pénzügyi szokásait. Jó hír, hogy a felmérés alapján a megkérdezettek 78%-a tervez idén nyaralást, és jóval többet is terveznek költeni. A legnépszerűbb hónap a nyaralásra továbbra is az augusztus, és túlsúlyban vannak a legfeljebb ötnapos utazást tervezők.

Lesz-e telt ház nyáron?

A szálláshelyek telt házzal üzemeltek a húsvéti hosszú hétvégén és pünkösdkor is. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) májusban közzétett adatai alapján 2022-ben rekord bevételre számítottak a hazai szállodákban. De júliusban már arról számolnak be a szakemberek, hogy nincsenek tele a népszerű hazai üdülőhelyek, úgy tűnik, visszaesett a turizmus Magyarországon. A Magyarországi Éttermek és Szállodák Szövetségének elnöke, Baldauf Csaba szerint  ennek nem a hazai áremelkedés az oka, hanem az, hogy a járvány miatt két évig nem nagyon lehetett utazni, és most sokan mennek külföldre.

A hazai kínálatnak tehát a népszerű külföldi úticélokkal kell versenyeznie. Ráadásul a magyarországi szálláshelyek árai átlagosan 35 százalékkal emelkedtek 2019-hez képest, így a hazai és külföldi szállásdíjak között kisebb lett a különbség. A Visa megbízásából készült „Utazási és fizetési szokások 2022” tanulmány alapján a magyar lakosság első számú nyaralási célpontjai: Horvátország, Olaszország, illetve Görögország és Spanyolország. A hosszabb külföldi kikapcsolódások mellett a magyarok 2022-ben is szívesen töltődnek fel hétvégi városlátogatások során, a legtöbben Bécset, Rómát és Prágát jelölték meg úticélként.

A legtöbb belföldi nyaralás egy hét, vagy rövidebb

A Danubius Hotels és az Opinio piackutató felmérése alapján a belföldön nyaralók több, mint fele egyhetes vagy rövidebb belföldi üdülést tervez. A kettő és legalább három hetet tervezők aránya jóval kevesebb. A szállás kiválasztásánál az ár mellett a legfontosabb szempont az elhelyezkedés, az ellátás minősége, az értékelések, a helyi programok kínálata és a személyzet vendégszeretete. A belföldi nyaralók a koronavírus járvány hatására a rugalmasan lemondható vagy változtatható szálláshelyeket részesítenek előnyben, jobban figyelnek a higiéniára, és próbálnak több élményt gyűjteni a nyaralás alatt. Sokan egyébként csak az utolsó pillanatban foglalnak szállást és nem hónapokkal előre. A legnépszerűbb szállástípus továbbra is az apartman, a szálloda és a panzió.

Min spórolnak leginkább a magyarok?

Az utazók jelentős hányadával előfordult már, hogy többet költött a tervezettnél nyaraláskor.

Az MKB Bank felmérése szerint a magyarok első helyen engednek a minőségből, és legutolsó sorban cserélnék le úticéljukat.

A fizetési módoknál fordulat következett be. A friss felmérések szerint jobban kedvelik az emberek a bankkártyás fizetést a nyaralásaik során minden költségtípus tekintetében (utazás, szállás, étkezés, belépőjegyek és egyéb költségek). Teret hódít a mobiltelefonos fizetés is, de az okosórás még kevésbé elterjedt.

Kovács Nikoletta