A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Megnyitottuk a határokat. Az Unió területéről közúton bárki bejöhet az országba, még oltási igazolást sem kérünk. Repülővel viszont csak az jöhet, akinek van uniós Covid-igazolványa vagy védettségi igazolványa. Mutatjuk, milyen szabályok alapján jöhetnek Magyarországra a külföldi vendégek.

A járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt külföldi állampolgárok csak igen korlátozottan léphettek be Magyarország területére. A helyzet nem lett jobb a védettségi igazolvány tavaszi bevezetése után sem. A hazai kormányrendelet a védettségi igazoláshoz kötötte a szálláshelyek igénybe vételét és sok más szolgáltatást is, ilyen igazolványa azonban a külföldieknek nem volt. Néhány hónapra az a helyzet állt elő, hogy a mongol vagy török turistákat szabadon fogadhattuk az étteremben, adhattunk nekik szállás, míg a német, olasz, francia vendégnek mindez nem volt lehetséges. Ezekkel az országokkal ugyanis nem kötött Magyarország kétoldalú megállapodást a védettségi igazolások elfogadásáról.

A helyzetet július elsejével az uniós Covid-igazolás megjelenése változtatta meg. Július elsejétől az utazási korlátozásokra vonatkozó kormányrendeletet kiegészítették azzal, hogy az uniós digitális Covid-igazolvány meglétét egyenértékűnek kell tekinteni a hazai védettségi igazolvánnyal. Így tehát a Covid-igazolással rendelkező uniós állampolgárok ugyanazokat a jogokat élvezhetik nálunk, mint a védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok.

Belépés védettségi igazolással, uniós Covid-igazolvánnyal vagy közúton az EU-ból
Aki magyar védettségi igazolvánnyal, vagy az uniós covid-igazolással rendelkezik, arra a beutazási korlátozások nem vonatkoznak. A felmentés arra a 18 év alatti gyermekre is kiterjed, aki a védettnek minősülő személlyel együtt érkezik.

A Covid-igazolás és a védettségi igazolvány mellett a rendelet még számos más kivételt is tartalmaz. Beléphet az országba
– sportoló, sportesemény résztvevője
– kulturális rendezvény fellépője, technikai személyzet tagja
– teherautó sofőrje
– aki hivatalos útlevéllel közlekedik
– aki igazolni tudja, hogy 6 hónapon belül átesett a Covid-betegségen és
– aki Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia területéről lép be Magyarországra (kivétel, ha légi úton érkezik).

A kivételek listájában felsorolt utolsó pont így azt jelenti, hogy a szomszédos országokból érkezőknek – Ukrajna kivételével – semmilyen igazolást nem kell felmutatniuk. Magyarország ezzel a kivételezéssel gyakorlatilag megszüntette az uniós országok felől érkezők ellenőrzését, hiszen e pont szerint egyáltalán nem nézik, hogy kinek van védettségi igazolása és kinek nincs (4018/2020 kormányrendelet 1.§ 3. bek. h. pont).
Ugyanakkor vegyük figyelembe azt is, hogy a járványügyi szabályok akár néhány nap alatt is megváltozhatnak. Jó példa erre Horvátország, ahol eltörölték az összes beutazási korlátozást, majd egy héttel később visszaállították a védettség kötelező igazolását.

Nagy Csaba