A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Megjelent az önkormányzati adókat meghatározó, új kormányrendelet. Ez a jogszabály rendelkezik arról, hogy 2022-ben is csak a felét fizetjük a helyi iparűzési adónak, ami a legtöbb vállalkozás számára 1 százalékot jelent. 

A kormányrendelet az önkormányzatok számára tiltja meg, hogy 2022-ben bevezessenek bármilyen új helyi adót, vagy módosítsák valamilyen meglévő adó mértékét. A rendelet azt is előírja, hogy a 2020. december 2-án hatályos adómentességet vagy adókedvezményt az önkormányzatnak a 2022-es adóévre is változatlanul biztosítania kell. 

Ennek az intézkedésnek a legnagyobb célpontja a helyi iparűzési adó. A kormány még 2020 végén döntött úgy, hogy a kisvállalkozások számára a járvány okozta gazdasági nehézségek miatt megfelezi az iparűzési adót. 

Az intézkedés szerint 2021-ben azok a vállalkozások kerültek a kedvezményezett körbe, amelyeknek éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 4 milliárd forint volt (ez lefedi a teljes kkv-kört, azaz a középvállalkozások is beletartoznak). Nekik az iparűzési adó felét kellett, illetve kell majd jövőre is megfizetni. 

A legtöbb településen 2% a normális iparűzési adó, ezért ez a többség számára 1%-os adóterhet jelentett. Néhány település ennél magasabb adót szedett be, ezért a kormányrendelet arra is kitért, hogy az iparűzési adó maximum 1% lehet, azaz a felezésnél is nagyobb kedvezményt kaptak a vállalkozások. 

A 2021-es előlegfizetés során az önkormányzati adórendeletben megállapított iparűzési adó 50%-át kellett befizetni, a másik felét külön határozat nélkül elengedték.

Aki tavaly nyilatkozott, annak most nem kell

Az iparűzési adó kérdése a most megjelent rendelet mellett előkerül a jövő évi adótörvény tervezetében is, ott pontosítják a felezés részleteit. A tervek szerint annak a vállalkozásnak nincs semmi dolga, amelyik idén tavasszal már nyilatkozott ezzel kapcsolatban. A vállalkozásoknak április 1-ig kellett beadniuk egy nyilatkozatot, hogy kis- és középvállalkozásnak minősülnek és jogosultak az adó felezésére. Aki tehát tavasszal már nyilatkozott, annak nem kell semmit sem tennie, ha azóta nem történt változás a vállalkozásában, nem nyitott új településen telephelyet. Ha volt változás, vagy valaki új vállalkozást alapított, akkor új nyilatkozatot kell majd tenni 2022. február 25-ig. 

Nagy Csaba