A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Július harmadikától jelentősen egyszerűsödtek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos védelmi intézkedések, korlátozások. Összefoglaljuk az idegenforgalomra vonatkozó legfontosabb előírásokat. 

Vendéglátóhelyek

Korlátozás nélkül fogadhatnak vendéget kültéren és beltéren egyaránt. Nem kell védettségi igazolvány, és létszámkorlátozás sincs. Maszkot nem kell viselni.

Szálláshelyek

Korlátozás nélkül fogadhatnak belföldi és külföldi vendégeket is. Aki az országba jogszerűen beléphetett, az jogosult a szálláshelyek igénybe vételére is. Védettségi igazolványra nincs szükség. Igénybe vehetők a szálláshely szolgáltatásai is (wellness).

Zenés-táncos rendezvények

Zenés-táncos rendezvények, azaz koncertek, bulik, táncos programok rendezhetők, de csak védettségi igazolvánnyal lehet ezeket látogatni. A 18 év alatti fiatalok vagy védettségi igazolvánnyal léphetnek be, vagy igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében. A védettségi igazolással egyenrangúnak kell elfogadni az uniós digitális vagy papír Covid-igazolást is, tehát külföldiek is látogathatják a rendezvényeket. A programokon dolgozóknak vagy védettségi igazolással kell rendelkezniük, vagy maszkot kell hordaniuk. 

Családi események vendéglátóhelyen

Családi események – névnap, születésnap, más alkalmak is rendezhetők, de legfeljebb csak 100 fő részvételével. A létszámot úgy kell számolni, hogy egy időben nem lehetnek ennél többen a rendezvényen.

Esküvők

Az esküvőt és a lakodalmat meg kell egymástól különböztetnünk. Az esküvő és a temetés nem minősül rendezvénynek, így ezeken nincs már létszámkorlátozás sem. Kivétel, ha az esküvőt nem a hivatalos helyiségben rendezik, hanem például szabad téren tartják. Ebben az esetben már itt is be kell tartani a 400 fős létszámkorlátozást. A lakodalomban legfeljebb 400 vendég vehet részt egy időben. 

Kulturális események

Ha a kulturális rendezvényt e célra kialakított teremben tartják (színházterem, hangversenyterem) és a nézőknek előre megváltott jeggyel a helyükön kell ülniük, akkor nem kell védettségi igazolvány, sem maszk és nincs létszámkorlát sem.  Sporteseményekre hasonló szabályok érvényesek. 

Falunap

Külön kategória lett a falunap. Ez olyan rendezvény, melyet 5 ezer főnél nem nagyobb község önkormányzata szervez szabad téren. Itt 1500 vendég lehet egyszerre védettségi igazolvány nélkül. 

Egyéb rendezvények

Minden más, eddig fel nem sorolt program egyéb rendezvénynek minősül: ilyen például egy városi fesztivál, vagy bármilyen más, turisztikai program. Egyedül ezt a kategóriát korlátozzák még az alábbiak szerint:

– ha 500 főnél kevesebben vesznek részt rajta, akkor szabad téren nem kell védettségi igazolvány, zárt térben viszont igen

– 500 főnél nagyobb rendezvényen viszont szabad és zárt térben is kötelező a védettségi igazolvány bemutatása. 

Kiskorúak mindkét esetben védettségi igazolvánnyal, vagy felnőtt kíséretében vehetnek részt a programon. 

Nagy Csaba