A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

December 23-án jelentek meg a közlönyben a járványhelyzettel összefüggő új gazdasági intézkedések. Június 30-ig mindenki élhet a moratóruimmal, az iparűzési adónak pedig csak a felét kell fizetni az idén.

Törlesztési moratórium
Június 30-ig korlátozás nélkül mindenkinek, magánszemélynek és vállalkozásnak is jár a törlesztési moratórium. Ezzel érvénytelenítette a kormány korábbi döntését, ami a moratórium meghosszabbítását magánszemélyek esetén néhány szűrőfeltételhez, cégek esetén pedig a gazdasági helyzetükhöz kötötte.
Aki a 2020-as moratórium ideje alatt folytatta a hitel törlesztését, annak külön jeleznie kell a bankjánál, ha most élni kíván a moratórium lehetőségével. Korábban ez nem így volt: a bankoknak a legkisebb fizetési elmaradást is a moratóriumba való belépésnek kellett tekinteniük. 2021-re tehát annak kell külön nyilatkoznia
– aki 2020-ban törlesztett és most élne a törlesztési szünettel, és
– azt is külön kell jelezni a banknak, ha valaki továbbra is törleszteni akar.
A moratórium a vállalkozások hiteleire is vonatkozik. A korábban érvényes rendelet úgy szólt, hogy csak a gazdaságilag nehéz helyzetbe kerülő vállalkozások kapnak felmentést a hiteltörlesztés alól. Ennek szempontjait egy kormányrendeletnek kellett volna pontosítania. Ez nem jött létre, helyette inkább megadták mindenkinek a moratórium lehetőségét.

Iparűzési adó megfelezése
A kormányfő által bejelentett intézkedések közül a legvitatottabb az iparűzési adó megfelezése volt. Kritikusai szerint ez az intézkedés a vállalkozások számára nem hoz észrevehető könnyebbséget, miközben az önkormányzatokat megfosztja utolsó szabadon elkölthető bevételük nagy részétől.
A kormányfő a kisvállalkozások és az egyéni vállalkozók adójának csökkentéséről beszélt. Valójában 2021-ben azok a vállalkozások kerülnek a kedvezményezett körbe, amelyeknek éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 4 milliárd forint (ez lefedi a teljes kkv-kört, azaz a középvállalkozások is beletartoznak). Számukra az iparűzési adó 1% lehet azokon a településeken, ahol az önkormányzat által megállapított adómérték több mint 1% (a legtöbb helyen 2%).
A 2021-es előlegfizetés során az önkormányzati adórendeletben megállapított iparűzési adó 50%-át kell befizetni, a másik felét külön határozat nélkül elengedik. Ehhez minden érintett vállalkozásnak február 25-ig be kell adnia egy nyilatkozatot arról, hogy mikro- kis és középvállalkozásnak minősül, s a támogatást jogosult igénybe venni. Ez a nyilatkozat kizárólag elektronikus úton, a NAV rendszerén keresztül nyújtható be.

637/2020-as és 639/2020-as kormányrendelet

Nagy Csaba