A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Közleményben tájékoztatta a vállalkozásokat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, hogy a korábbi évektől eltérően az évi 5 ezer forintos kamarai hozzájárulásokat már nem a helyi kamarának, hanem az országos központ bankszámlájára kell átutalni. 

A kamarai hozzájárulást 2012-ben vezette be a kormány. Azóta évente 5-5 ezer forintot kell a kamara számlájára befizetnie egységesen minden vállalkozásnak, legyen az egyéni vállalkozás vagy nagyobb cég. Ez nem jelent kamarai tagságot, nem is tagdíjnak nevezik, hanem kamarai hozzájárulásnak. 

A kamarai hozzájárulásokat eddig a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamara számlájára kellett utalnunk. Az összeg 90 százaléka a helyi szervezetnél maradt, 10 százalékát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának utalták tovább. Mostantól viszont a teljes összeget a MKIK-hoz kell befizetnünk. Ígéretük szerint az elosztás módja nem változik, azaz a pénz 90%-a vissza fog kerülni a területileg illetékes szervezethez, de ez egyelőre csak ígéret. 

Akinek elmaradása van, annak pótlás esetén kétfelé kell utalnia a pénzt. A 2021. december 31-ig meglévő hátralékot továbbra is a helyi számlára, a 2022-es összeget viszont már az új számlaszámra, a központnak. A számlaszám a kamara weboldalán, a mkik.hu címen megtalálható. 

Mindezek mellett a kamara évek óta nem ad megnyugtató választ arra a kérdésre, hogy mire költi ezt az összeget. Ez valójában évi 3 milliárd forint körüli összeg. A befizetett hozzájárulásért cserébe a vállalkozás gyakorlatilag semmilyen szolgáltatást nem kap. Névleg igen, érkezik néha egy üzleti lehetőségeket vagy pályázati kiírásokat tartalmazó e-mail, gyakorlatilag bárhol elérhető információkkal. 

A kamarai hozzájárulásból származó hátralékokat a szervezet az eddigi tapasztalatok alapján gondosan behajtja. A hozzájárulás elmaradása köztartozásnak minősül, tartozás esetén a kamarai felszólítást követően rövidesen a NAV tesz a behajtásra lépéseket. A kamarai hozzájárulás beszedését még a járvány alatt sem mulasztotta el a kamara, azt a 2020-2021-es évekre is meg kell fizetni hiánytalanul. A díjat március 31-ig kell a kamarának elutalni. Újonnan alakuló vállalkozásoknak az alakulástól számított 5 napon belül kell bejelentkezniük és befizetniük az első évre szóló díjat. A díj megfizetése mellett ne feledkezzünk el adataink frissítéséről sem. A vállalkozás adatait a regisztráció során meg kellett adni, de a kötelezettség 2012-es bevezetése óta ezek megváltozhattak, szükség esetén frissíteni kell őket.

Nagy Csaba