A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Hány példányban nyomtassuk a POS bizonylatot?

Általánosságban elmondható, hogy a kártyás fizetésről 2 bizonylat nyomtatódik. Az első példány az elfogadóé, a második a vásárlóé lesz.

A legtöbb kártya már alkalmas arra, hogy érintéssel lehessen vele fizetni, nem beszélve a telefonnal, okosórákkal kompatibilis megoldásokról. De még jelen van a chip vagy mágnescsík segítségével történő fizetés is, amikor lehúzzuk vagy a készülékbe helyezzük a kártyát. Ez a lehetőség használható akkor is, ha valamiért az érintéses mód nem működik. Chip vagy mágnescsík alapú fizetésnél, ha nem volt PIN kód megadás, akkor kell az ügyfél aláírása. Ebben az esetben a kártya és a bizonylaton szereplő aláírás egyezőségét vizsgálni kell.

Az érintéses fizetéseknél megkülönböztetünk limit alatti vagy feletti tranzakciót. Az érintőkártya limitösszege Magyarországon jelenleg 15.000 Ft. Érintéses fizetés esetén eddig az összeghatárig PIN-kód nélkül azonnal teljesül a tranzakció, afelett pedig meg kell adni a PIN kódot. A kártyahasználat biztonságának növelése érdekében némely fizetésnél a 15.000 Ft összeghatár alatt is szükség lehet a PIN-kódra.

Limit alatti tranzakció esetében ha a vásárló nem kér bizonylatot, úgy elég a bizonylatból csak egy példányt kinyomtatni.

Előfordulhat még sztornó, esetleg visszavét bizonylat, amit a kártyabirtokos példányán a terminál kezelőjének vagy az illetékes vezetőnek kell aláírni, de erre általában figyelmeztet is a terminál.

Megőrzési idő

A POS bizonylat segítségével ellenőrizhetjük, hogy megérkezett-e a vendég által fizetett összeg. Ha nem, akkor bankunknál ezzel a bizonylattal tudunk reklamálni. A bankkártya tranzakcióról szóló bizonylat nem számviteli bizonylat, így nem vonatkozik rá a 8 éves megőrzési idő. A bankkártyaterminál szolgáltatójával kötött szerződés vagy vállalkozásunk pénzügyi szabályzata lehet irányadó a kérdésben. Szakértők szerint tanácsos 1-5 évig megőrizni a bizonylatokat.

 Kovács Nikoletta