A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

November elsejétől a munkáltatók kötelezhetik dolgozóikat a Covid elleni oltás felvételére. Olvasóinkat kérdeztük arról, hogy mit gondolnak erről a lehetőségről, előírják-e munkatársaiknak az oltást. 

Megmondom őszintén, hogy mikor meghallottuk, hogy a kormány ránk tolja át a felelősséget, felháborodtunk. Annak ellenére, hogy ez minket nem érint, mivel a kollégák nagy része már felvette az oltást. Itt, vidéken ez nem is nagyon lehet másként, hiszen a vendégek nagyrészt helyiek, és a bizalmukat nem veszíthetjük el. A törzsvendégek maguk is oltottak, így ez jogos – ki nem mondott – elvárás volt felénk is. 

Azért azon érdemes elgondolkodni, hogy vajon, ha valakinél dolgoznak nem oltottak, őket kötelezi-e bárki? Az országnak ezen a felén nagy a munkaerőhiány, és könnyű találni akár egy nagy autógyárban munkahelyet sokkal jobb fizetésért, a jó dolgozókat pedig nem érdemes elveszíteni. Szóval én személy szerint nem értek egyet ezzel a rendelettel, de az, hogy minél több ember legyen oltott, nem lehet más, mint közérdek. 

Lássuk néhány véleményt!

– Egy kis bisztrót, viszünk ketten a párommal. Minket már beoltottak, és sajnos úgy látom, hogy megint arra megy a világ, hogy elegek leszünk így ketten. Mi az oltás mellett vagyunk, szóval lehet, ha arról lenne szó – még ha nehéz szívvel is – köteleznénk a munkatársakat. Akkor lennék nyugodtabb, ha mindenkit beoltanának.

– Családi vállalkozásban visszük szezonálisan a szálláshelyet, így csak annyit mondhatok, hogy minket már szerencsére beoltottak. Úgy gondolom, hogy az első az egészség, a gyerekeket is mindig beoltatjuk minden más betegség ellen is. Nem csinálunk ebből a kérdésből sem érzelmi, sem politikai kérdést, hiszen ez egy orvosi probléma. Megbízunk az orvosunkban.

– Egyszerűbb lenne, ha központilag kötelezték volna a munkavállalókat, de nálunk nincs ellenállás a dolgozók részéről. Nyilván ez munkahelyi kultúra kérdése is, ha a vezetőség egy helyen ellenzi az oltást, akkor az ott dolgozók is könnyebben képviselnek hasonló álláspontot. Minket ez tulajdonképpen nem befolyásolt, mert mindannyian támogatjuk az oltást. Már hetek óta maszkban dolgozunk, mert szeretnénk megvédeni magunkat és a vendégeinket is. Hála istennek elég nagy a pörgés, és nem szeretnénk megint megélni a bezárást, hogy nem lehet itt fogyasztani. A vendégek közül is egyre többen használnak maszkot, látva, hogy rajtunk is van. Megértik azt, hogy mindannyiunk érdeke ez lett. (Boszorkánykonyha, Dunakeszi)  

– Mi nem kötelezzük rá a dolgozóinkat, ettől függetlenül nálunk 95 % már felvette az első, második oltását.

– Oltáspártiak vagyunk. A párommal közösen üzemeltetjük az egységet, s már az év elején tartottunk a munkatársaknak egy megbeszélést, ahol kértük őket, hogy gondolják át az oltást. Ennek hatására nálunk minden dolgozót beoltottak már kétszer is, sőt az egyik szakácsunk már a harmadik oltásán is átesett. Ebből a szempontból mellette vagyok. Másfelől nagy a munkaerőhiány a szektorban – például nálunk is – és sok helyen látom és hallom, hogy ugyanez a helyzet. Ha pedig akár mi vagy bárki más kötelezővé tennénk az oltást, még többen elhagynák a pályát. (Filó Andrea, Kiskakas Étterem, Zalaegerszeg)

– Azt gondolom, hogy minden ember társadalmi kötelezettsége, hogy beoltassa magát. Ezt nyilván saját magának kellene tudomásul venni, nagyon szomorú, hogy nagyon sokan nem teszik. Én, mint munkáltató eddig is tettem azért, hogy a dolgozók beoltassák magukat, próbáltam tájékoztatni őket minden lehetőségről. Talán ennek is köszönhető, hogy 90 %-uk már felvette az oltást. Kettő, három személy még nem oltatta be magát, őket kötelezni nem fogjuk, hiszen mindenkinek saját magának kell erről döntenie. Arra figyelmeztettem őket, ha központilag olyan rendelkezést hoznak, hogy így nem dolgozhatnak, akkor sajnos arra az időszakra nem tudnak bejönni dolgozni, fizetés nélküli szabadságot kell kivenniük. Nyilván elküldeni nem fogjuk őket, csak ha ilyen lesz a szabályozás. Azért azt hozzátenném, hogy én az évek folyamán rájöttem, hogy a munkatársak megtartása nagyon fontos, ezért mindent elkövetek.

– Nem támogatom megmondom őszintén, mert mindenkinek a saját szuverén joga eldönteni, hogy beoltatja magát vagy sem. Most miért a munkáltató legyen a rossz? A kormány miért nem hozta meg maga ezt a döntést, miért hárítja át a munkáltatóra? Mi van, ha a dolgozóval történik valami az oltás beadása után? Meg sem tudnám bocsátani magamnak. Másrészt a jó dolgozókat nagyon nehéz megtartani, vagy akár újakat felvenni. Egyébként nálunk egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgoznak, ők most pont oltottak.

– Nem kötelezzük a munkavállalókat, mert már minden munkatársunk felvette a második oltását is. Így emiatt nem is foglalkoztunk a rendelettel. Úgy gondolom, hogy a szakmában ez nem kérdés, hiszen már az előző hullámok idején tisztán lehetett látni, hogy nagyjából az oltás megléte nélkül nehéz lesz a dolgozóknak megtartaniuk a munkahelyüket. Persze azt is érdemes körüljárni, hogy mennyire bíznak a vendégek egy olyan helyben, ahol nincsenek oltva az ott dolgozók vagy nem tartják be az aktuális járványügyi szabályokat.

Sebestyén Szabolcs