A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Januártól egy új kötelezettség terheli a hulladékot termelő vállalkozásokat. Kötelező lesz környezetvédelmi felelősségbiztosítást kötniük. Rengeteg vállalkozás kapott ezzel új fizetnivalót, hiszen heti 38 kg hulladék után már kötelező a biztosítás. Időt is alig hagytak, január elsején már élő biztosítással kell rendelkezni . 

A környezetvédelmi felelősségbiztosítást olyan vállalkozásoknak kell fizetniük, melyek év közben egy meghatározott mennyiségű hulladékot termelnek. A problémát az jelenti, hogy ezt a határt nagyon alacsonyan húzták meg:

Ezek a megszabott mennyiségek viszont nagyon alacsonyak. A nem veszélyes hulladékra előírt 2 tonnás határ azt jelenti, hogy hetente 38 kg hulladék felett már bármilyen vállalkozás beletartozik ebbe a körbe. Egy étterem, büfé, egy panzió bőven megtermeli ezt a mennyiséget. 

Fizetni kell, de a többség nem kap semmit

Az a vállalkozás, amelyikre érvényes ez a kötelezettség, legalább 10 millió forintos felelősségbiztosítást köteles kötni. A baj csak az, hogy míg például egy autó esetén a kötelező biztosítás valódi szolgáltatást is nyújt, itt nem sokat fogunk kapni a pénzünkért. Ezt az összeget ugyanis akkor lehet lehívni, felhasználni, ha azt a szerződő fél tevékenységével okozott, előre nem látható környezeti károk felszámolásának finanszírozására akarjuk fordítani. Ha tehát a kis étterem vagy panzió nem okoz előre nem látható környezeti kárt, akkor soha egyetlen fillért sem kell felhasználni a felelősségbiztosításra befizetett összegből. 

Még nagyobb összegű biztosítást köteles fizetni az a vállalkozás amelyik hulladék gyűjtésével, szállításával, kereskedelmével, közvetítésével foglalkozik. Például egy veszélyes hulladéknak számító azbeszt begyűjtésével foglalkozó vállalkozásnak az alapdíj háromszorosát, legalább 30 millió forintot érő felelősségbiztosítást kell felmutatnia. 

Hasonló biztosítás egyébként régebben is volt, de szűkebb kör számára és kisebb összeggel írták elő ezt a kötelezettséget. Így annak is szüksége lehet most új biztosítás megkötésére, akinek már van ilyen szerződése – nem biztos ugyanis, hogy a meglévő szerződés eléri a 10 millió forintos kötelező fedezeti határt. 

Mindezt január elsejéig

A rendelet január elsején lép életbe, ettől a dátumtól az érintetteknek már rendelkezniük kell a biztosítással. Igazolni ezt majd a következő év május 31-éig kell. A hulladékgazdálkodási törvény írja elő, hogy az üzleti évet követő május 31-ig kell a biztosítás megkötését a hulladékgazdálkodási hatóságnak igazolni. 

Nagy Csaba

Forrás: 271/2023 kormányrendelet

Vélemény, hozzászólás?