A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Olvasónk évente egy alkalommal külföldi cégnek nyújt szálláshely szolgáltatást. Arra keresi a választ, hogy a számlázáshoz kell-e EU-s adószámmal rendelkeznie vagy sem?

A szálláshely szolgáltatásról vagy pénztárgépes nyugtát vagy számlát kell adnunk. Bizonylatot adni mindenkinek kötelező, az alanyi adómentes vállalkozóknak is. Akkor is van számlaadási kötelezettségünk, ha a vendégünk a szállásközvetítőnek fizet. Ilyen esetben is nekünk kell számlát adnunk a szállásdíjról. 

Az általános szabályok szerint, ha uniós vállalkozásnak nyújtunk szolgáltatást vagy értékesítünk terméket, akkor közösségi adószámot kell kérni. A közösségi adószámot fel kell tüntetni a számlán is. De szálláshely szolgáltatásnál és vendéglátásnál erre nem lesz szükség.

A szálláshely szolgáltatóknak nem kell közösségi adószám

A szálláshely-szolgáltatásra különleges szabályok vonatkoznak. A teljesítés helye mindig az a hely, ahol a szállás van, jelen esetben Magyarország. Ez azt jelenti, hogy belföldi áfát kell felszámítani, ehhez pedig nem lesz szükségünk közösségi adószámra. Annak sincs jelentősége, hogy egyszer vagy többször történik szolgáltatásnyújtás. Elég tehát a magyar adószámot felróni a számlára, akkor is, ha külföldi vállalkozásnak számlázunk. 

Fontos! Egy lovastúra esetében már nem így lenne. Ebben az esetben a teljesítés helye a külföldi vállalkozás székhelye lenne. Ennek áfa fizetés szempontjából van jelentősége. Az uniós jogszabályok szerint ugyanis ha megrendelőnk egy uniós vállalkozás, akkor a számlát áfa nélkül állítjuk ki. Az áfát a megrendelő fizeti meg a saját országának adóhatósága felé. Ezt az adózást nevezzük fordított adózásnak. Ekkor a számlán fel kell tüntetni mind a saját, mind a megrendelőnk közösségi adószámát.

A vendéglátásban sincs gond

Hasonló különleges szabályok vonatkoznak az éttermi és egyéb vendéglátóipari szolgáltatásokra. Egy hazai vendéglátóhelyen elköltött finom vacsora is magyarországi teljesítési helyű lesz, akkor is, ha külföldi vendégnek számlázzuk, a szálláshelyre vonatkozó szabályokhoz hasonlóan. Ezeknél a szolgáltatásoknál az lesz a teljesítési hely, ahol a szolgáltatást ténylegesen teljesítik.

Vannak azért itt is kivételek: ha az éttermi, vendéglátóipari szolgáltatást például egy vonaton vagy repülőn nyújtanánk, akkor teljesítési helye már az lenne, ahonnan a személyszállítás elindult. 

Ha mi vesszük igénybe külföldi cég szolgáltatását, akkor viszont már kell 

Előfordulhat olyan eset, amikor mégis kell kérnünk közösségi adószámot. Erre akkor lesz szükség, ha külföldi cégen keresztül értékesítjük a szálláshelyet (Booking.com, Airbnb stb.). Az uniós közvetítő cégnek a számlán fel kell tüntetnie a saját és a mi közösségi adószámunkat is, az igénybe vett közvetítői szolgáltatás után pedig nekünk kell itthon az áfát fizetni. (Bővebben Booking és Airbnb számla: figyeljünk az áfára! című cikkünkben)

Kovács Nikoletta