A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Ha csak kicsit is, de tovább növelheti a pincér- és szakácshiányt egy nemrég bevezetett új intézkedés. Év elejétől napi 85 eurós adómentes költségtérítést, napidíjat kaphatnak a légi vagy vízi járművön külföldön munkát végzők. Ez az összes a hajón dolgozó felszolgálót, szakácsot és a személyzet más tagjait is érinti. 

A külföldi kiküldetésben dolgozók eddig napi 15 eurót kaphattak adómentes költségtérítésként. Ez alól csak a közúti fuvarozásban dolgozók voltak a kivételek: a sofőrök és rakodók külföldi tartózkodásuk alatt napi 85 eurót kaphatnak adómentesen. Ezt a lehetőséget adta meg most a kormány a légi és vízi szállításban dolgozó, külföldön tartózkodó munkavállalók számára is. 

Az új lehetőség tehát azokat érinti, akik valamilyen jármű fedélzetén munkát végeznek és magyar cég alkalmazásában állnak. Nagyobb számban ez a folyami hajózásban dolgozókat fogja érinteni. A napidíjat a teljes személyzet megkaphatja, nincs munkakörhöz kötve. Tehát azok is, akik a hajón vendéglátásban, az utasok ellátásban érdekeltek. Többnyire felszolgálók, szakácsok és a szobaszemélyzet tagjai tartoznak ide. 

Az intézkedés tömeges hatással nem fog járni, de a jelenleginél vonzóbbá teheti ezeket a munkaköröket. A munkáltató számára olcsóbb a foglalkoztatás, ha ugyanazt a bért adómentes költségtérítésként adja meg, nem pedig adóköteles fizetésként. A dolgozók is jobban járnak, ha a napidíjat plusz juttatásként, többletként kapják. 

N.Cs.

 

Vélemény, hozzászólás?