A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Még 2022 végéig igényelhetjük a lakások felújítására szolgáló, maximum 3 millió forintos, 50 százalékos támogatást. A támogatás lakások felújítására szól, de kihasználhatjuk saját tulajdonú vendégházakra, magánszálláshelyekre is.

Az otthonfelújítási támogatást a gyereket nevelő családok életkörülményeinek a javítására találta ki a kormány. Olyan lakások felújítására lehet pályázni, melyben gyermeket nevelő családok laknak. Az igénylőnek, igénylő házaspárnak vagy gyermeküknek együtt legalább 50%-os tulajdonnal kell a felújítandó lakásban rendelkezniük, továbbá legalább egy éve ott is kell lakniuk (állandó lakóhellyel kell rendelkezni az érintett lakásban). Ez utóbbi feltételt csak akkor nem kell alkalmazni, ha a lakást egy évnél rövidebb ideje vásároltuk meg. 

Az ingatlannak lakásként kell szerepelnie az ingatlan-nyilvántartásban. Ez kizárja a kereskedelmi célú ingatlanok felújítását, például a panziókét. Magánszálláshelyek felújítására azonban gondolhatunk, ha a helyben lakás feltételét biztosítani tudjuk. Az sem kizárt, hogy most vásárolunk meg egy felújítandó ingatlant, oda családostul bejelentkezünk a felújítás idejére, majd a későbbiekben szálláshelyként hasznosítjuk. A támogatásnak nincs ugyanis a későbbi időszakra vonatkozó fenntartási kötelezettsége. Nem írják elő, hogy a felújítás után is még évekig ott kellene laknia az igénylőnek.  

A támogatást a kormány 2021 elején vezette be, s még 2022 végéig igényelhető. Támogatást viszont csak egyszer kaphatunk. Így ha a munkákat kisebb szakaszokban végezzük el, akkor csak az összes munka végén, valamennyi számla begyűjtése után érdemes benyújtani az igénylést. Ha viszont valami hiba miatt nem fogadják el a támogatási kérelmünket, akkor 2022. december 31-ig újra beadhatjuk a javított kérelmet.

Mire költhető a 3 millió?

A támogatás lényege talán már mindenki előtt ismert, az nem változott az elmúlt egy év során. Az összes felújítási költség felét igényelhetjük vissza, de maximum 3 millió forintot. Azaz akkor járunk a legjobban, akkor tudjuk a legnagyobb támogatást lehívni, ha egy 6 millió forintos felújítást végzünk el. Van még egy nagyon fontos belső korlát: a visszaigénylésben a munkadíj és az anyagköltség csak fele-fele arányban szerepelhet. Ez sokak számára azt jelenti, hogy csak az elköltött pénz egy részét tudják lehívni. Hiába van 4 millió forintról szóló anyagszámlám, nem tudok 2 milliót visszaigényelni, ha a munkadíj csak 500 ezer forint. Ebben az esetben maximum 1 milliót kaphatunk vissza: 500 ezret munkadíjra és 500 ezret az anyagokra. 

Saját kivitelezés, saját munka semmiképpen sem fogadható el, a felújítást mindenképpen regisztrált vállalkozóval kell elvégeztetni. 

A felújítást végző vállalkozóval szerződést kell kötnünk. Ehhez mellékelni kell egy pontos árajánlatot is, megbontva a fizetendő végösszeget anyagköltségre és munkadíjra. A szerződést olyan kivitelezővel köthetjük meg, akinek hivatalos vállalkozása működik, tud számlát adni, szerepel az építőipari kivitelezők nyilvántartásában, és arról is nyilatkozik, hogy a NAV felé az online számlával kapcsolatos bejelentési kötelezettségét is teljesítette. Tehát csakis hivatalosan, szabályosan működő vállalkozás végezheti el a munkákat. 

A felújítás tartalma rendkívül széles körű lehet. Gyakorlatilag a lakáson belül bárminek a cseréjére, felújítására sor kerülhet: belső terek, burkolatok, beépített bútorok is beleférhetnek a körbe (konyha, fürdőszoba). A részletes listát az elvégezhető munkákról, a támogatás egyéb feltételeit és a szükséges nyomtatványokat mind megtaláljuk a Magyar Államkincstár honlapján, ezen a címen: bit.ly/felujitasi-tamogatas.

Komolyabb felújításoknál, átalakításoknál jól jöhet egy műszaki ellenőr

Egy teljes lakásfelújítás esetén nem várható el az építőiparban kevésbé jártas tulajdonostól, hogy szakmailag felügyelje a kivitelezőket. Főleg, ha több kivitelező dolgozik a beruházáson, akkor van nagyobb szükség a munkájuk összehangolására, ellenőrzésére. Bár nem kötelező, de erre jó megoldás a műszaki ellenőr foglalkoztatása. Az ő munkadíját ugyan elszámolni nem tudjuk a pályázatban, mégis megéri a foglalkoztatása, hiszen leveszi vállunkról a kivitelezők felügyeletének és ellenőrzésének a feladatát.

A műszaki ellenőrnek az a fő feladata, hogy a kivitelezés során a tulajdonos érdekeit képviselje. Ő az, aki felügyeli az építési jogszabályok betartását, vagy azt, hogy a kivitelezők mindenben a megkötött szerződés alapján járjanak el. Ő egy magas képzettségű építési szakember, aki odafigyel arra, hogy az építés során minden rendben menjen. Márpedig ha milliókat fizetünk ki a felújítására, akkor érdemes annak a megfelelő minőségéről a lehető legalaposabban gondoskodnunk. Sok pénzt megér, ha nem tesszük ki magunkat az elrontott felújítás veszélyének.  

Műszaki ellenőrt például a Magyar Mérnöki Kamara honlapján találhatunk. Nyissuk meg a mmk.hu/kereses weboldalt, majd az űrlapba írjuk be, hogy milyen szakembert keresünk. Lakásfelújításhoz a legjobb, ha a „magasépítési szakterület műszaki ellenőrzése“ kategóriát választjuk (ME-É lesz a jele). Ekkor tudjuk listázni az ide tartozó szakembereket. Megadhatunk megyét vagy települést is, hogy hol akarunk keresni. A névlista megjelenése után a részletes adatokra kattintva megkapjuk az illető elérhetőségét is. 

Nagy Csaba