A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A kerékpáros turizmus a pandémia igazi nyertesének számít. A rendszeresen bringázók ellepték hazánk útjait, erdeit, és szépen bővülnek a településeket, régiókat összekötő kerékpárutak, kerékpáros útvonalak is. Ezzel együtt egyre nagyobb az igény a kerékpárosbarát vendéglátó- és szálláshelyekre. 

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) számos projektet valósít meg a kerékpáros turizmushoz kapcsolódóan: a Ring Sorozat aktív kikapcsolódásra hív, a Tekerj a Zöldbe! könnyű, vezetett túrákkal népszerűsíti a sportágat, a Teker a család felület a kisgyermekes családokat támogatja ötletekkel, mesékkel. A szövetség részt vesz a kerékpáros turisztikai útvonalak kitáblázásában, és az Országos Bringapark Programban is. Tavaly indították el az Országos Kerékpárosbarát Szolgáltatói Hálózatot, aminek a keretében bringás-barát vendéglátó- és szálláshelyeket tudnak ajánlani. Erről a rendszerről beszélgettünk Tombor Katalinnal, 

a MAKETUSZ projektvezetőjével. 

A hálózatot a múlt évben indítottuk egy EU-s projekt keretében. A hazai rendszer kidolgozásához a már működő külföldi modelleket vizsgáltuk meg, és ezek jó gyakorlatait, tapasztalatait vettük át.  A hálózatban három fő kategóriát határoztunk meg:

A szálláshelyeket tovább bontottuk három alkategóriára: kemping, hotel és panzió, vendégház. Minden típusra megállapítottunk egy kötelező kritériumrendszert, illetve meghatároztunk választható kritériumokat is. 

A kerékpárszervizek, kerékpárkölcsönzők fontos tagjai a hálózatnak, ők is tudnak a rendszerhez csatlakozni. 

Szerintem fontos rávilágítani, hogy különbségek vannak az olyan térségek között, ahol minden vendégéjszaka foglalt, és azok között a térségek között, ahol igénylik, hogy több vendég érkezzen. A szolgáltatók látják, hogy egyre több a kerékpáros. A hozzáállás pedig attól lesz kerékpárosbarát, hogy ha bemegy egy bringás SPD cipőben vagy sárosan, akkor nem néznek rá csúnyán, ha segítséget kér, segítenek neki. Ehhez nem kell sok minden, a jó szándék már fél siker. Az irány már jó, de még van hová fejlődni. 

Több mint 200 minősített szolgáltatónk van, és a számuk napról-napra nő. Egy nagyon fontos applikációt, portált fejlesztettünk. Itt nemcsak minden partnerünket, de a kerékpárosok számára fontos, egyéb szolgáltatásokat is feltüntetjük: a vízvételi pontokat, szerviz pontokat, közmosdókat, pihenőket. 

A hálózatba célirányosan is vonunk be szolgáltatókat azokban a térségekben, ahol valamilyen projektünk fut, de van lehetőség a honlapunkon keresztül az egyéni jelentkezésekre is. 

Egyrészt a külföldi minták alapján, másrészt kerékpárosokat, és turizmussal foglalkozó szakembereket is megkérdeztünk, illetve az adott kategóriákban érdekelt szolgáltatókkal is egyeztettünk. 

Inkább a bringások szemszögéből közelíteném meg a kérdést: a legnagyobb igény a kerékpárok megfelelő tárolására van. Az igényt, hogy zárt és fedett helyen lehessen a bringákat leparkolni főleg a kisebb szálláshelyek nehezebben tudják kiszolgálni. Egyébként ez is megoldható, hiszen ha egy szálláshely üzemeltetője annyira rugalmas, hogy pl.  a szobába magával viheti a kerékpáros a bringáját, máris kész egy megoldás. Ami még nehézséget jelent a szálláshelyeknek az az egyéjszakás foglalás, ezt sokan nem szeretik, mert egy éjszakára takarítani, ágyneműt húzni stb. sok szolgáltató szerint nem éri meg.

A többi kritériumnak kellő rugalmassággal nem nehéz megfelelni. Ami még egy kis utánajárást igényel a szolgáltatóktól, hogy tudjanak ajánlani kerékpáros túraútvonalakat, ingyenes térképeket a bringásoknak. Ehhez fontos a térségi együttműködés, a helyi TDM-ek, Tourinform irodák bevonása, illetve aktív turisztikai kiadványok készítése. 

A választható kritériumokból a legnehezebb a kerékpárszállításnak, csomagszállításnak, kerékpár kölcsönzés biztosításának, vagy a vezetett kerékpárostúrának megfelelni. Persze ez utóbbi esetén az is megoldás, ha a szolgáltatás üzemeltetője összeköti a megfelelő szakemberrel a vendéget. Az e-bike és az ingyenes telefontöltés nem okoz általában problémát, hiszen ehhez csak konnektorra, elosztóra van szükség. E-bike-ok esetében nagyon jó lenne, ha a szolgáltatóknál lenne a főbb gyártóknak megfelelő csatlakozású e-bike töltő, és a kerékpárosnak a töltőkábelt nem kéne magával vinnie. 

Az űrlapon keresztül beérkezett jelentkezés befut a központba, majd innen a térségi felelőshöz kerül. Ő egyeztet a szolgáltatóval és a helyszínen közösen átbeszélik a kritériumrendszert, az esetlegesen szükséges módosításokat, lehetőségeket. Pozitív minősítés után sor kerül egy együttműködési megállapodás aláírására. Ezzel együtt jár a kerékpárosbarát szolgáltatás címet igazoló matrica, amit jól látható helyre érdemes felragasztani. Tervezünk kisebb molinókat is legyártani. A lényeg, hogy a kerékpárról is lássák a vendégek menetközben, hogy ott szívesen várják őket. 

A minősítés után regisztrációs díjat és a főbb profilnak megfelelő tagdíjat kell fizetni. Ezért cserébe a hálózat részeként a szolgáltatók egy dinamikusan növekvő célcsoport számára válnak elérhetővé, több vendéget fogadhatnak. 

Folyamatban van szállásközvetítő oldalakkal az együttműködés kiépítése, szeretnénk elérni, hogy ezeken a felületeken szűrhetőek legyenek a kerékpárosbarát szálláshelyek. A szolgáltatókat támogatjuk a kerékpárosokat érintő tudásanyag átadásával is, ami történhet egyéni tanácsadásként, illetve a negyedéves hírlevelünkben is nyújtunk fontos információkat a kerékpáros célközönségről és igényeikről. 

Emellett a hálózat lehetőséget kínál a különböző profilú szolgáltatóknak, hogy megismerjék egymást, megosszák tapasztalataikat, és ajánlani tudják egymás szolgáltatásait. 

Egy másik jó gyakorlatról is szeretnék beszámolni: a Sopron-Fertő vidékén egy, a helyi vállalkozásokat segítő Leader pályázat elbírálásánál plusz pontot kaptak a hálózatunk tagjai, illetve azok, akik vállalták, hogy kerékpárosbarát-fejlesztést hajtanak végre. Országos szinten is szeretnénk elérni hasonló pozitív elbírálást partnereinknek a különböző pályázatoknál. Erről pedig előrehaladott tárgyalásokat folytatunk a helyi akciócsoportokkal és a TDM-ekkel.

A KRITÉRIUMRENDSZER

Kategória

Kötelező kritérium

Választható kritérium

Kemping

– Kerékpárosbarát szemlélet és viselkedés

– Biztonságos kerékpártárolás a sátorhelyek közvetlen közelében vagy zárható tárolóban

– Ingyenes ivóvíz biztosítása nem csak a szállóvendégek részére

– Ingyenes információs csomag a közösségi térben:

–  a térségi kerékpáros útvonalakról (térképpel) és ajánlatokról, 

– közösségi közlekedésről, 

– legközelebbi kerékpár szervizről, 

– elérhető orvosi ellátásról, 

– Elsősegély csomag és javító/szerelő készlet (a használati útmutatóval) és/vagy együttműködés professzionális szerelőműhellyel

– Kerékpárosok fogadása egy éjszakára is, kerékpár felár nélkül

– Sátorozásra kialakított helyek biztosítása

– Asztalok és székek lehetőleg fedett helyen

-Ruha és felszerelés szárítási lehetőség

Min. 5 kritériumot kell teljesíteni

– Reggeli vagy főzési és bevásárlási lehetőség a közelben

– Közös tartózkodásra alkalmas épület

– Bérelhető sátor vagy más hasonló szállás (faház, bungaló, telepített lakókocsi stb.)

– E-bike töltési lehetőség

– Csomagszállítás biztosítása

– Kerékpárszállítás biztosítása

– Min. 6 hónapos éves nyitva tartás

– Kerékpár tisztítási/mosási lehetőség

– Túravezetés biztosítása

– GPS kölcsönzéssel self-guided túrák biztosítása

– Kerékpár és/vagy e-bike/pedelec kölcsönzési lehetőség

– Csatlakozás és adatszolgáltatás a hivatalos országos és térségi kerékpáros információs és kommunikációs rendszerekhez (web és applikáció)

Vendégház, 

közösségi 

szállás, 

egyéb szálláshely

– Kerékpárosbarát szemlélet és viselkedés 

– Biztonságos kerékpártárolás 

– Ruha és felszerelés szárítási lehetőség a hálóhelységtől független légtérben

– Ingyenes ivóvízvételi lehetőség biztosítása 

– Reggeli vagy főzési és bevásárlási lehetőség a közelben

– Ingyenes információs csomag a közösségi térben:

a térségi kerékpáros útvonalakról (térképpel) és ajánlatokról, közösségi közlekedésről, legközelebbi kerékpárszervizről, elérhető orvosi ellátásról

– Elsősegély csomag, javító/szerelő készlet (a használati útmutatót is beleértve) és/vagy együttműködés professzionális szerelőműhellyel

Min. 4 kritériumot kell teljesíteni

– Kerékpárosok fogadása egy éjszakára is

– E-bike töltési lehetőség

– Csomagszállítás biztosítása

– Kerékpárszállítás biztosítása

– Min. 6 hónapos éves nyitva tartás

– Kerékpár tisztítási/mosási lehetőség

– Túravezetés biztosítása

– GPS kölcsönzéssel self-guided túrák biztosítása

– Kerékpár és/vagy e-bike/pedelec kölcsönzési lehetőség

– Csatlakozás és adatszolgáltatás a hivatalos országos és térségi kerékpáros információs és kommunikációs rendszerekhez (web és applikáció)

Szálloda, 

panzió

Megegyezik a vendégházaknál 

található kritériumokkal 

+ kerékpárosok fogadása egy éjszakára is

Min. 5 kritériumot kell teljesíteni

Megegyezik a vendégházaknál 

található kritériumokkal 

+ Ebédcsomag készítés

Vendéglátóhely

– Kerékpárosbarát szemlélet és viselkedés 

– Biztonságos kerékpártárolás a tartózkodás idejére

– Ingyenes ivóvíz biztosítása nem csak a vendégek részére

– Elsősegély csomag, javító/szerelőkészlet (a használati útmutatóval) és/vagy együttműködés professzionális szerelőműhellyel

– Ingyenes információs csomag a közösségi térben:

 a térségi kerékpáros útvonalakról (térképpel) és ajánlatokról, 

közösségi közlekedésről, 

legközelebbi kerékpár szervizről, 

elérhető orvosi ellátásról, 

– Ingyenes telefontöltési lehetőség a vendégek részére

Min. 3 kritémiut kell teljesíteni

– Hétvégi nyitva tartás

– Ebédcsomag készítés

– E-bike töltési lehetőség

– Min. 6 hónapos éves nyitva tartás

– Könnyen emészthető és/vagy tájjellegű és helyi ételek

– Játszótér

– WC használati lehetőség nem csak a vendégek részére

– Térségi kerékpáros átnézeti térkép kifüggesztése 

– Csatlakozás és adatszolgáltatás a hivatalos országos és térségi kerékpáros információs és kommunikációs rendszerekhez (web és applikáció)

 

REGISZTRÁCIÓS ÉS TAGSÁGI DÍJAK

Kategória

Regisztrációs díj (Ft)

Éves tagdíj (Ft)

2022

2023 2024-től 2022 2023

2024-től

Kemping

díjmentes díjmentes 35.000 díjmentes 5.250

17.500

Vendégház, közösségi és egyéb 

szálláshely

díjmentes díjmentes 35.000 díjmentes 5.250

17.500

Szálloda, panzió

díjmentes díjmentes 70.000 díjmentes 10.500

35.000

Vendéglátóhely

díjmentes díjmentes 35.000 díjmentes 5.250 17.500

Forrás: Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség

bit.ly/kerekparosbarat

Sebestyén Szabolcs