A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Ebben az évben a vendéglátókat érintő legnagyobb változás a kötelező regisztráció és adatszolgáltatás bevezetése. Június 30-a a regisztráció végleges határideje, július elsejétől pedig el kell kezdődnie a folyamatos adatszolgáltatásnak is. Azt azonban még nem mondja meg senki, hogy pontosan milyen adatokat kell majd szolgáltatni.  

A szálláshelyeken már kötelező adatszolgáltatást egy tavalyi döntés terjesztette ki a vendéglátóhelyekre és az úgynevezett turisztikai attrakciókra is. Tavaly novemberben indult a regisztráció, júliustól pedig már a rendszeres adatszolgáltatásnak is működnie kell ezen a területen.

Addig a vállalkozásoknak meg kell teremteniük az adatszolgáltatás technikai feltételeit is. Azt az egyet azonban még nem árulta el senki, hogy pontosan milyen adatokat fog bekérni a rendszer. Az adatokat kezelő NTAK, azaz a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ honlapján erről mindössze annyi található, hogy a beküldendő adatok köréről hamarosan részletes információt tesznek közzé. Az elképzelésből egyelőre annyit tudnak elárulni, hogy csak személyes adatot nem tartalmazó, forgalmi jellegű információkat kell majd a rendszernek feltöltenie. Az adatszolgáltatást a program naponta egy alkalommal fogja elvégezni, amikor összesítve tölti fel az előző nap forgalmi adatait.  

Lesz hozzá ingyenes program

Az adatok feltöltéséhez egy erre a célra elfogadott programot kell majd használni. A szállásadókhoz hasonlóan a Magyar Turisztikai Ügynökség biztosít egy ingyenesen használható szoftvert is. Sőt, míg a szállásadók esetén ezt csak a kisebb vállalkozások számára biztosítják, a vendéglátásban nem lesz ilyen megkötés. Bárki igénybe veheti az ingyenes programot, ha pedig nem felel meg neki annak a szolgáltatása, akkor vásárolhat az elfogadott üzleti programok közül is. Egyelőre azonban ilyent még nem látunk, az ajánlott programok között kizárólag a szálláshely-szolgáltatók számára fejlesztett szoftverek találhatók meg.

A regisztrációt üzlettípusonként kell teljesíteni. A megfelelő üzlettípus kiválasztása egy 2021-es kötelezettség volt, be kellett sorolni a vendéglátó üzleteket az alábbi kategóriák valamelyikébe (zárójelben a kategóriának megfelelő TEÁOR számmal): 

étterem (5610)
büfé (5610)
cukrászda (5610)
kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely (5630)
italüzlet, bár (5630)
zenés-táncos szórakozóhely (5630)
munkahelyi vagy közétkeztetést végző vendéglátóhely (5629)
gyorsétterem (5610)
rendezvényi étkeztetés (5621)
alkalmi vendéglátóhely (5610)
mozgó vendéglátóhely (5610).

A működésnek megfelelő kategóriát még 2021. március 31-ig kellett bejelenteni a területileg illetékes jegyzőnek. Most pedig a kategóriának megfelelően kell elvégezni az NTAK-regisztrációt, és gondoskodni kell a megfelelő szoftverről. A regisztrációt az ntak.hu oldalon kell elkezdeni. Részletes információkat a regisztráció menetéről az info.ntak.hu oldalon találhatunk. 

Néhány kivétel van csak, ahol nem lesz kötelező

A regisztráció után nem lesz mindenkinek kötelező az online adatszolgáltatás. Adatszolgáltatásra azok a vendéglátóhelyek kötelezettek, amelyeknek online pénztárgépet is használniuk kell. A mozgó szolgáltatásnyújtás esetén azonban nem kötelező a pénztárgép használata, tehát ilyen szolgáltatás esetén adatot sem kell majd beküldeni. Ez alapján a rendezvényi étkeztetés és a mozgó vendéglátás besorolást választó vendéglátóhelyeknek nem kell az adatszolgáltatást teljesíteniük. Továbbá a rendelet felmenti az adatszolgáltatás alól a munkahelyi étkeztetést, közétkeztetést nyújtó vállalkozásokat is. Nekik csak regisztrálni kell.

Nagy Csaba