A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A kötelező elektronikus adatszolgáltatás ellenére sok helyen még papír alapon is vezetni kell a vendégkönyvet, hogy megfeleljünk az önkormányzat elvárásainak. Mikor szabadulhatunk meg vajon az elavult nyilvántartásoktól? 

Olvasónkat joggal háborítja fel, hogy az egyszerűsítésnek is mondott ügyintézés most dupla adminisztrációt követel tőle. Amellett, hogy vezetnie kell a kötelező elektronikus nyilvántartást, még a helyi idegenforgalmi adó bevallásához használt vendégkönyv kitöltésével is bajlódnia kell. Ez utóbbit az önkormányzat teszi kötelezővé, ami kettős nyilvántartást és adatszolgáltatást jelent.

Sajnos, a vendégkönyvek ügye nem oldódott meg egyetlen jogszabály-módosítással. Most az önkormányzatoknak kellene lépniük, és módosítaniuk az idegenforgalmi adóról szóló helyi rendeleteket. Ez azonban nem történt meg.

A halogatásnak részben a koronavírus-járvány az oka. Talán ennek köszönhetjük azt is, hogy a vendégek személyes adatainak elektronikus gyűjtését nem szeptemberben, hanem csak jövő januárban vezeti be a kormányzat. Továbbra is él azonban a turisztikai adatszolgáltatásról szóló törvénynek az a rendelkezése, mely szerint az elektronikus adatszolgáltatással kiváltható

– az EU-n kívüli állampolgárok beutazását regisztráló vendégkönyv,

– és a helyi idegenforgalmi adóhoz használt vendégkönyv.

Tény azonban az is, hogy mind a törvény, mind pedig annak végrehajtási rendelete ezt lehetőségként biztosítja, nem pedig az adatszolgáltatás kötelező módjaként. A szolgáltató a nyilvántartás elektronikus vezetését a szálláshelykezelő szoftver alkalmazásával is teljesítheti – fogalmaz így, feltételes módban a törvény szövege (2016. évi CLVI tv. 9/G., 9/H. §). A törvény végrehajtási rendelete pedig azt írja, hogy az idegenforgalmi adó bevallásának tervezetéhez szükséges adatokat lekérdezhethetjük az elektronikus felületen keresztül (235/2019 kormányrendelet 8.§).

Hiába lennének lekérdezhetők az adatok, továbbra is előírják a vendégkönyv vezetését

Az elektronikus lehetőség tehát már adott, csak éppen az érintett önkormányzatok nem vesznek róla tudomást. A legtöbb helyen továbbra is előírják a hagyományos vendégkönyv vezetését. Van, ahol még az elektronikus nyilvántartás lehetőségét sem tartalmazza a helyi rendelet, kifejezetten papír alapú vendégkönyvet fogadnak csak el. A balatonföldvári önkormányzat például fel is hívja a vállalkozók figyelmét arra, hogy a központi regisztrációs és adatszolgáltatási kötelezettség független a helyi idegenforgalmi adózással kapcsolatos teendőktől és határidőktől. Az önkormányzat éppen ezért a központi adatszolgáltatással párhuzamosan a korábbi években megszokott módon továbbra is elvárja a papír alapú vendégkönyv vezetését.

Keszthely városa a vendég által aláírt bejelentők csatolását várja el az idegenforgalmi adó bevallásához. Veszprém elvárja a vendégkönyv használatát, de lehetővé teszi az „azzal egyenértékű analitikus nyilvántartás“ vezetését is – ennek az elvárásnak az elektronikus adatszolgáltatás már meg tud felelni. Sopron is elfogad elektronikus nyilvántartást.

Az önkormányzatok is hozzáférnek az adatokhoz

A turisztikai adatszolgáltatásban rögzített adatokhoz egyébként az önkormányzatok az első pillanattól kezdve hozzáférnek. Igazából semmi nem indokolja, hogy az ellenőrök külön, a szállásadókat zaklatva ellenőrizzék a nyilvántartások tartalmát. Feltételezzük, hogy a törvény által biztosított joggal még kis számban élnek a települések. Az érintett dolgozók talán nem is értesültek róla, hogy hozzáférésük van az állami adatbázishoz és ezzel egyszerűsíthetnék a munkájukat.

A hagyományos vendégkönyv vezetése biztosan megmarad még egy darabig – köszönhetően a nehezen átalakuló önkormányzati gyakorlatnak. A törvényhozó szándéka pedig nem ez volt. A korábbi közlések is arról szóltak, hogy az új rendszerrel digitálissá válik majd a vendégkönyv vezetése, ami növeli a rendszer hatékonyságát. Az átállás azonban nem megy egyik napról a másikra, így egy ideig még biztosan találkozni fogunk a dupla elvárásokkal.

Nagy Csaba