A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Januári számunkban jeleztük, hogy a kormány kiterjesztette a rezsiköltségek támogatását célzó pályázatot a vendéglátóiparra és a szálláshely-szolgáltatásra is. A decemberi bejelentés után januárban megjelent a módosított pályázati felhívás. A támogatási kérelmek most már beadhatók, a határidő április 30-ra módosult. 

Az eredeti támogatást a feldolgozóiparban működő, nagy energiaigényű gyártó vállalkozások számára hirdették meg 2022 őszén. Ezek a vállalkozások a 2022. október és 2023. március közötti energiaköltségeik részbeni támogatására pályázhattak. Már ki is hirdették az eredményeket, közel 500 cég részesült a támogatásból. 

A január és március közötti rezsire és energetikai korszerűsítés hiteléhez kérhetünk támogatást

A turisztikai szektorban működő vállalkozások számára ez évtől nyílt meg a lehetőség, így ennek a területnek a képviselői a 2023. január és március közötti energiaszámlájukhoz igényelhetnek támogatást. Továbbá kérhetünk beruházási támogatást is, ha energiahatékonysági fejlesztést akarunk megvalósítani, és ehhez hitelt veszünk fel. Ebben az esetben a támogatásból a hitel önrészét fizethetjük ki. 

A drágulás fele kapható meg támogatásként

A pályázat célja, hogy a megnövekedett energiaköltségek kifizetését segítse. Itt a tavalyi és az idei első negyedév energiaköltségét kell alapul venni, s ezek különbségének a felét lehet támogatásként igényelni. A támogatás mértékét tehát a 2022 és 2023. január, február, március havi energiaszámlák határozzák meg. Felhasználható a gáz, a villamos energia és a távhő számlája is. Az energiadíjak mellett elszámolhatóak a különböző rendszerhasználati díjak is, az áfa azonban csak abban az esetben, ha a pályázó alanyi áfamentes vállalkozás. 

Feltételek

Akkor pályázhatunk, ha a 2021-es energiaköltség eléri az éves nettó árbevételnek a 2 százalékát. 

A támogatás feltétele még, hogy az igénylő vállalkozásnak legkésőbb 2021. január elsejétől már működnie kell, s 2021. december 31-től a szálláshely-szolgáltatásból vagy a vendéglátásból szerezze árbevételének legnagyobb részét. 

A támogatásért cserébe a létszám megtartását kell vállalni. Lehet némi csökkenés, de az első negyedév végén legfeljebb 10%-kal lehet kisebb az alkalmazotti létszám, mint 2022 első negyedévének a végén. 

A támogatási kérelmeket havonta is be lehet nyújtani, de lehet egyszerre is igényelni a 3 hónapra szóló támogatást. A kérelmeket legkésőbb április 30-ig kell benyújtani. 

A pályázatokhoz a vállalkozásoknak először regisztrálniuk kell azt energiatamogatas2022.hu weboldalon január 20-tól. Itt ellenőrzik azt is, hogy a pályázó jogosult-e a támogatás igénylésére. Ezt követően lehet majd ugyanitt benyújtani a konkrét támogatási kérelmeket is. Az említett weboldalt kell megnyitni, s itt már a fejlécben ki lehet választani, ha a szálláshely-szolgáltatás, illetve vendéglátás kiírást akarjuk megcélozni. 

Nagy Csaba